Författare: Hans Hägerdal Förlag: Historiska Media (2008) Antal sidor: 400 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, CDON Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
I Kinas historia ligger fokus på det moderna Kina, men skildringen rör sig från forntiden till våra dagar. Hans Hägerdal börjar i de äldsta kinesiska civilisationerna, riksenandet 221 f Kr, de sju huvudepokerna i det kejserliga Kina… och går vidare med den imperialistiska framryckningen på 1800-talet med förlorade krig, upprorsrörelser och uppluckring av det gamla samhället. Revolutionen 1911-12 blev starten på en borgerlig republik. 1949 tog Mao Zedong över makten vilket inledde en kontroversiell period med en kommunistisk folkrepublik. Boken berättar även om den kulturella och intellektuella utvecklingen, om ideologiska och filosofiska tankeströmningar. Kinas civilisation sätts in i ett större geografiskt sammanhang och författaren förklarar varför det kinesiska samhället utvecklats så annorlunda jämfört med Europas. (Baksidetexten.)
Kinas historia fick jag i studentpresent när jag gick ut gymnasiet, vilket är nästan åtta år sedan. Att Hans Hägerdals intresseväckande bok om den kinesiska historien har blivit stående är verkligen synd. Då den spänner över en så pass lång tidsepok är det snarare en översikt än en djupgående skildring av den kinesiska historien. Mer än en gång skriver författaren att det under några årtionden inte hände något särskilt intressant, för att snabbspola fram till mer spännande händelser. Detta sker ofta i skildrandet av det äldre Kina.
Om det moderna Kina går Hägerdal betydligt mer in på djupet. Kinas historia skildrar hur Mao kom till makten på ett intresseväckande vis. Jag lär mig mycket nytt om den politiska situationen i Kina och de ovilliga allianser som ingicks för att frigöra Kina från utländska makter. Relationen mellan Kina och Sovjetunionen var betydligt kyligare än jag hade föreställt mig. Det är de senare kapitlen som blir verkligt spännande.
Kinas historia ger en lysande översikt över den kinesiska statens bildande och dess historia från antiken till modern tid, men det är skildringen av den moderna epoken som verkligen lyfter boken i dess helhet.