Redaktör: Lejla Hastor och Nivin Yosef Förlag: Wahlström & Widstrand (2016) Antal sidor: 155 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Sverige: En (o)besvarad kärlekshistoria är en antologi där redaktörerna Lejla Hastor och Nivin Yosef har samlat första generationens svenska kvinnor, uppväxta och utbildade i Sverige, och deras erfarenheter av tillhörighet. De är alla olika, födda i olika länder, med skilda bakgrunder och religiösa åskådningar. De har flera identiteter och flera hemländer, men känner sig paradoxalt nog ibland identitets- och hemlösa. Antologin har kommit till därför att de sällan tillfrågas vilka de är eller vart de är på väg, men alltid var det kommer ifrån.
Liksom när jag läser Svart kvinna blir jag trött och arg medan jag läser Sverige: En (o)besvarad kärlekshistoria. Det är 2010-tal och vi borde ha kommit längre, men ibland känns det som om vi står och stampar still. Det är inte okej att en mamma ska behöva rusta sitt barn för att möta n-ordet, definitivt inte redan i förskoleålder, och det är inte okej att det fortfarande finns pedagoger som håller upp en beige krita och kallar det hudfärg. Som om det fanns en enda hudfärg.
Klimatet i Sverige har hårdnat till den grad att det finns vissa som medverkar i Sverige: En (o)besvarad kärlekshistoria som inte vågar gå ut med sina namn, rädda för repressalier. Här finns berättelser om tacksamhetsamortering. Hur länge behöver du vara tacksam? Vad ska du vara tacksam för? Vem kräver att du ska vara tacksam? Frågorna som lyfts och dryftas i denna bok är inte lätta, utan kräver eftertanke av läsaren.
Genom Sverige: En (o)besvarad kärlekshistoria får läsaren se flera olika sidor av att vara svensk. Vilka de egentligen är som i media och bland politiker som utmålas som ett hot, de andra, men som lever vilka vanliga Svenssonliv som helst. Att känna varandras historier är att känna varandra, såsom det så klokt står på baksidan.
Jag hoppas i alla fall att jag har blivit lite klokare av att läsa Sverige: En (o)besvarad kärlekshistoria. Och hoppas att fler ska läsa den i hopp om att vi kan förändra vårt älskade land ytterligare till det bättre.
Pingback: Månadsrapport: Maj 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson
Den här låter som en bok som jag skulle vilja läsa!
Jag kan verkligen rekommendera den 🙂