King of Scars av Leigh Bardugo

Bildomslag King of Scars

Författare: Leigh Bardugo
Serie: Nikolai Duology, #1
Förlag: Orion (2019)
Antal sidor: 514 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Nikolai Lantsov har begåvats med en förmåga att alltid genomföra det som andra bedömer vara omöjligt. Ingen vet vad han utsattes för under Ravkas blodiga inbördeskrig. Ett faktum han tänker låta förbli så. Men för varje dag växer den mörka magin inom honom sig allt starkare, vilket hotar att förstöra allt det han har byggt upp. Särskilt när fiender samlas vid landets försvagade gränser. Nu måste den unga kungen hitta ett sätt att åter fylla upp Ravkas skattkistor, forma nya allianser och hindra ett växande hot mot Grishaarmén. Fast först måste han kanske rädda sig själv. Med hjälp av en ung munk och en legendarisk Grishakallare, kommer Nikolai bege sig till platser i Ravka där den djupaste magin överlever för att övervinna det fruktansvärda arvet inom honom.

Själva titeln King of Scars refererar ju till Nikolai och det är underbart att återse en av mina favoritkaraktärer från den ursprungliga trilogin, fast denna gång i huvudrollen. Men titeln till trots tycker jag egentligen att King of Scars är en hyllning till Ravkas kvinnor. Till Zoya, Genya, Nina, och alla andra. De namnlösa, de svaga, de starka. En berättelse om deras utsatthet och deras styrka, som förtrollar mig.

Fast inte till en början. King of Scars har en ganska lång startsträcka. Så inledningsvis är jag lite besviken, men jag borde lita på Leigh Bardugo vid det här laget. Det tar tid för handlingen att bli uppenbar, men gradvis blir det uppenbart var Bardugo vill att berättelsen ska gå. Berättelsens uppbyggnad är organisk och fångar mig som läsare efter en stund. Det går inte att lägga ifrån sig boken.

King of Scars är den femte boken som utspelar sig i Bardugos Grishaverse. Men hon hittar hela tiden nya vinklar att utforska världen ifrån och bygga upp världen. Hennes fantasi är beundransvärd. Men oavsett hur fantastiskt hon bygger upp och bygger ut världen, spänningen i den alltmer eskalerande hotnivån och hennes enkla prosa, så är det hennes skildring av karaktärerna som gör att jag verkligen älskar hennes böcker. Hon lägger stor uppmärksamhet och varsamhet vid sina karaktärer: deras misslyckanden, deras framgångar, hur de handlar när de utsätts för upprepade trauman och hur de svarar under tryck. Det är hennes förmåga att blotta det bristfälliga och mänskliga i sina karaktärer som gör att du älskar dem och bär med dig dem.

King of Scars har onekligen en lång, ganska seg, startsträcka, men ger du den lite tid kommer den att förtrolla dig. Och slutet kommer få dig att förbanna att nästa bok inte redan finns tillgänglig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på King of Scars av Leigh Bardugo

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Påskig boktagg - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  3. Pingback: Rule of Wolves av Leigh Bardugo - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  4. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2019 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.