Författare: Kali Andersson, Frida Hylander och Kata Nylén
Förlag: Natur och Kultur (2019)
Antal sidor: 280 sidor
Recensionsexemplar: Nej
Klimatpsykologi visar hur vi med kunskap om människors beteenden, känslor och perception och med kunskap om hur vi organiserar oss och samarbetar kan hitta verktyg för ett mer hållbart och effektivt klimatarbete. Den här boken vänder sig till den som vill agera aktivt för klimatet, oavsett om du är en ledare, beslutsförfattare eller medmänniska. Den är för den som redan är engagerad i miljörörelsen, den som har en position i samhället med möjlighet att påverka och för den som börjat göra förändringar men är frustrerad över att kompisarna eller politikerna inte gör sin del. Klimatpsykologi ger en övergripande förståelse och handlingsplan för hur vi kan agera mer effektivt i klimatfrågan och skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle.
Ett av mina mål med 2021 är att börja göra livsstilsförändringar för ett mer hållbart liv. Som alltid i mitt liv vänder jag mig till böckerna för att få tips och råd i detta arbete. Klimatpsykologi var en av de första böckerna jag hittade, men det var inte boken jag behövde här och nu. Jag är precis i början av min resa och behöver hitta det lilla först, medan det här är fokus på storskalig förändring och aktivism som just nu inte känns realistiskt för lilla mig.
Kali Andersson, Frida Hylander och Kata Nylén är alla legitimerade psykologer och det märks när man läser Klimatpsykologi. Den bjuder på gedigna insikter i hur mänskligt beteende fungerar och varför de strategier man har använt sig av i miljörörelsen alla gånger kanske inte har varit så effektiva. De har en förmåga att destillera informationen så att den blir lättläst och engagerande. Överlag är detta en mycket pedagogisk bok som för den intresserad kan bjuda på en hel del insikter.
Även om Klimatpsykologi inte var vad jag behövde här och nu, så tycker jag att det är en genuint intressant och välskriven bok som jag rekommenderar er att läsa.
Pingback: Månadsrapport: Februari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson
Pingback: Ekoenkelt: Vägen till ett hållbart liv av Pernilla Johansson - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson