Kurragömma av Petrus Dahlin

Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
Antal sidor: 170 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Astrids pappa har omkommit i en olycka. Saknaden efter honom är stor, men innan han dog planerade han en vandring för familjen i Spanien. Astrid och hennes mamma gör den resan tillsammans. Men inget blir som de har tänkt sig. Mamman blir tvungen att åka bort ett dygn på en akut jobbgrej. Astrid övertalar henne att få stanna kvar i deras hyrda hus, men det skulle hon inte ha gjort. Mystiska saker börjar snart hända. Våta fotspår syns på terrassen, en vit hund dyker upp från ingenstans, de vuxna i byn tycker inte att detta är en plats för barn. Det står klart att sjön som Astrid badar i egentligen inte är någon sjö, utan en vattenreservoar och några barn drunknade vid dess tillkomst. Men inte kan väl det ha något att göra med barnen som vill leka kurragömma med Astrid?

Nu har jag läst ytterligare en skräckbok för mellanåldern. Jag måste säga att Petrus Dahlin är betydligt bättre på att skrämma mig än den andra författaren jag hade med i boktolvan som rör sig inom genren. Kurragömma är faktiskt riktigt läskig även för den vuxna läsaren med en stämning som förtätas ju längre in en kommer i boken.

Visst att Kurragömma kräver en hel del suspension of disbelief för att köpa den grundläggande premissen. Det är svårt att tänka sig att en mamma skulle lämna sin trettonåriga dotter ensam i ett land där hon bara kan grunderna i språket, även om det varken är osannolikt eller omöjligt. Men detta är inte något jag ifrågasätter medan jag läser själva boken, utan det kommer först efteråt.

Under läsningen av Kurragömma sugs jag istället in i berättelsen, i Astrids sorg, i den suggestiva skräck som sakta byggs upp. Kusliga barn med tomma ögon vimlar det av inom skräckgenren, men Dahlin gör ett riktigt bra jobb med att bygga upp obehaget genom berättelsens lopp. Som barn skulle jag nog ha älskat den här. Och behövt sova i mamma och pappas säng eftersom jag skulle ha blivit rädd. Det är nästan lite jobbigt att sova ensam i en lyhörd lägenhet…

Kurragömma är en kuslig, snabbläst spökhistoria för mellanåldern som även kan skrämma härdade vuxna.

Andra bokbloggare om Kurragömma

romeoandjuliet; Bibliotekskatten; Boktajm; Prickiga Paula och böckerna; Booze’n’Books; Old Adult Reads Young Adult

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Kurragömma av Petrus Dahlin

  1. Monika skriver:

    Det är lite synd när man måste köpa något som är nästan osannolikt för att resten av historien ska gå ihop, men ibland gör författaren det så bra att man förlåter det. Den här låter faktiskt väldigt spännande 🙂

  2. Tantaugusta skriver:

    Tack för tips! Har lagt till den i lyssnalistan på Storytel inför sommarens familjebilresor.

  3. Pingback: Månadsrapport: Maj 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Boktolva 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.