Författare: Ewa Klingberg Serie: Huskvarnasviten, #2 Förlag: Historiska Media (2018) Antal sidor: 352 sidor Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket! Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Jeanette och Kent stod inför att skiljas, men när Kent dör innan de hunnit skicka in pappren blir livet inte riktigt som Jeanette har tänkt sig. Knappt har hon hunnit begrava maken innan Gun, Jeanettes besvärliga svärmor, kräver att få flytta in i huset. Jeanette flyr upp till husets vind, där hon gör ett oväntat fynd som för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet.
Ewa Klingberg är en bokbloggskollega som jag har velat läsa ända sedan hon debuterade. Bara det att det inte har blivit av. Men så fick jag mejl om Lånat silver och krossat glas och bad om att få läsa den. I efterhand kan jag känna att jag kanske skulle ha läst första delen i Huskvarnasviten, Manglade dukar och vikta servetter, innan eftersom en del av karaktärerna återkommer från den och jag tror att jag hade fått en större förståelse för dessa då. Överlag hade nog boken fått ytterligare ett djup.
Liksom så många andra som har recenserat Lånat silver och krossat glas så är det den historiska aspekten som jag fastnar för i berättelsen. Parallellt med Jeanettes nutida historia får vi följa Matilda, en kvinna som inte riktigt vill följa samtidens utstakade väg för en kvinna. Istället försöker hon uppfinna sin egen värld, med diverse hinder som uppstår på vägen. Klingberg har verkligen lyckats fånga tidsandan och få mig att känna mig som om jag befinner mig 1800-talets Sverige. Med eleganta medel, som ett enstaka gammaldags ord här och där, skapar hon illusionen av att vi befinner oss i det förflutna.
Lite svårare har jag för Jeanettes del av historien i Lånat silver och krossat glas. Kanske för att jag själv målar och vet att teknik är en färskvara. Om du gör ett längre uppehåll så tar det tid för det att komma tillbaka, även om du fortfarande har kunskapen, och det känns som om Jeanette hittar tillbaka till det lite väl lätt. Sedan förblir hennes motiv och tankar för mig gåtfulla. Det finns en hemlighet som hon gör en sådan stor grej av, men som jag inte förstår vad som är problemet för henne. Jag kommer henne aldrig riktigt in på livet och upplever hennes reaktioner som märkliga.
Summan av kardemumman är att jag med Lånat silver och krossat glas uppskattar blandningen av feelgood och historisk roman. Det är en finstämd roman, men jag hade nog önskat mig lite mer djup i den moderna berättelsen.
Andra böcker i serien
Manglade dukar och vikta servetter
Lånat silver och krossat glas
Vaxade juveler och brända hjärtan
intressant tillbakablick, svensk kvinnohistoria, tyckte om boken.
Ja, den historiska biten var intressant.
Det var likadant i första boken, den historiska biten är liksom grejen. Nutidshistorien är den feelgoodiga biten 🙂
Då hoppas jag på att få lära mig mer spännande historia i den första delen 🙂
Pingback: Månadsrapport: Juni 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson
Pingback: Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson