Lappat & Lagat av Kerstin Neumüller

Lappat & lagat av Kerstin Neumüller

Författare: Kerstin Neumüller
Förlag: Natur & Kultur (2018)
Antal sidor: 144 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Lappat & lagat är en praktisk handbok för den som vill förlänga livslängden på sina kläder, genom att laga dem när de går sönder. Det är en bok som vänder sig till både den som är nybörjare och till den som redan är bekant med tråckeltråd och fingerborg. Här ges exempel på både enkla och snabba lagningar för nödsituationer, men också tips och idéer för hur du lagar ett plagg mer omsorgsfullt. Kerstin Neumüller delar med sig av knep som hon har hämtat från vänner och på skrädderier. Hon visar bland annat hur man lagar jeans på olika sätt, syr fallskärmsjägarnas nödlagning och gör osynliga konststoppningar.

Som ni alla vet vid det här laget, så försöker jag att leva ett mer hållbart liv. Vilket inte är lätt med dålig impulskontroll och ett omåttligt ha-begär. Men en del av detta handlar om att vårda och laga mina kläder. Lappat & lagat kändes därför som en gudasänd när jag såg den bland årets bokreatitlar.

Det märks att Kerstin Neumüller brinner för det här med kläder och att laga dem. På ett enkelt och pedagogiskt vis, med många bilder, går hon i Lappat & lagat igenom olika tekniker för att rädda favoritplaggen. Många gånger känns det som om fokus ligger på konstfärdiga, synliga lagningar. Även om det blir fint, kanske jag känner att en lagad reva i skrevet på favoritjeansen vill man nog inte dra uppmärksamheten till genom en massa broderier.

Men det bästa med Lappat & lagat är inspirationen den ger. Tidigare när jeans har spruckit i skrevet, har det per automatik inneburit en tur till textilåtervinningen. Nu har flera åkt upp ur den kassen för ett försök att rädda dem istället. Därför känns det som att boken uppfyller sitt syfte: den är inspirerande och den kommer till praktisk nytta.

För den som någon gång har sörjt när ett älskat plagg går sönder och du inte vetat hur du ska laga det, då är inte räddningen långt borta. Den stavas Lappat & lagat och är värd att återvända till många gånger.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.