Lästa i april 2012

Beauty’s Punishment av A.N. Roquelaure (Anne Rice)
Jag gillade, om det nu är rätt ord, den här mycket bättre än den första, även om den är mer extrem. Jag tror det berodde på Tristans förhållande med Nicholas och hur det verkligen kändes som om krönikören verkligen brydde sig om sin slav. Det har stört mig hur lite de här människorna verkar bry sig om sina slavar (bara Lady Juliana verkade bry sig i bok 1). Så, not my cup of tea then. I like sane and consensual.

En liten bok om ondska av Ann Heberlein ☆☆
Precis vad som står på etiketten – en liten bok om ondska. Den presenterar olika teorier om och perspektiv på ondska från en varierad teoribakgrund, men erbjuder inga lösningar. Men det var i och för sig inte vad den avsåg att göra heller.

 

Fånga vardagen av Kajsa Ellegård and Elin Wihlborg (editors) ☆☆
Det är en intressant bok men sättet de har tolkat sina data på är lite udda. Till exempel, om du gör dina läxor kodade de det som ”avslappning” och motivationen till det övertygar mig inte för en sekund. Att släppa ut katten kodas som ”hushållsvård” istället för ”omvårdnad”, vilket vore mer passande i min mening. En katt är, trots allt, en levande varelse och inte en sak.

Beauty’s Release av A.N. Roquelaure (Anne Rice)
Det är lustigt hur det samhälle där det är meningen att de ska behandlas som själlösa djur på något sätt framstår som mer humant och medkännande än det samhälle där de anses vara intelligenta människor. Jag läste igenom den del av boken som utspelade sig i sultanens palats ganska kvickt, men läste betydligt långsammare när de återvände hem. Det har varit en intressant resa, men frälst är jag då inte.

Bilder av självet av Thomas Johansson ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Johansson blandar psykologiska och sociologiska teorier för att skapa fyra olika själv – det privata självet (människor är rationella och benägna att reflektera över sig själva); det splittrade självet (med rötterna I det psykodynamiska perspektivet – vår lust och våra drifter står i direkt konflikt med samhällets normer och för att bli en samhällsvarelse måste vi undertrycka våra lustar); det disciplinerade självet (hur vi presenterar oss själva, men kommer också ur en kamp mot samhällets kontrollapparat och vi vill bli mer fria att uttrycka oss själva) samt det utsträckta självet (hur vi accepterar teknologi in i våra liv och gör det nödvändigt för vår identitet). Som du kan gissa är den väldigt intressant.

The Hungry Ghosts av Anne Berry ☆☆
Vad som inledningsvis gjorde att jag intresserade mig för denna bok var snart vad som fick mig att vända mig ifrån den: de detaljerade beskrivningarna. Det finns faktiskt något som heter för mycket detaljer och boken gick över den gränsen mer än gång. Dessutom tyckte jag att sexscenerna i boken var fullständigt onödiga, särskilt med tanke på att de var fruktansvärt skrivna (purple prose i sin mest extrema variant). Och vad ska vi säga om Alice? Alla andra karaktärer har lite personlighet, men Alice, tja, Alice är ett spöke fram till de sista hundra sidorna. Lite illa med tanke på att hon är huvudpersonen. Det är inte förrän på slutet som boken lever upp till sin titel och vi får bakgrunden till det hela. Annars så är det en bra story, men du har läst den förut. Om spökena hade varit mer integrerade i berättelsen tidigare skulle den förmodligen ha blivit mer originell.

The Art of War av Sun Tzu ☆☆☆☆
Väldigt fascinerande. När jag läste den, fick jag flera idéer till när jag ska skriva om Akarui no Tenshi. Det är en väldigt bra resurs om du någonsin tänker skriva om krig. Men som du säkert också vet, så används den här boken fortfarande på affärsutbildningar. I det första kapitlet finns ett citat som jag tycker förklarar hela affärsvärlden: “All warfare is based on deception”.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Lästa i april 2012

  1. Pingback: The Hungry Ghosts av Anne Berry - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.