The Hungry Ghosts av Anne Berry

Omslagsbild The Hungry Ghosts av Anne Berry

Författare: Anne Berry
Förlag: Harper Collins (2010)
Antal sidor: 416 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Alice Safford är en vilsen själ. Hon har uppfostrats i Hong Kong av en monstruös mamma och högt rankad pappa, men utsatts för försummelse av sina föräldrar och likgiltighet från sina syskon. Tjugofem år tidigare, under den japanska ockupationen, blev den unga kinesiskan Lin Shui våldtagen och mördad. Nu är hon ett ”hungrigt spöke”, som har hittat den perfekta värden att livnära sig på. Hon följer med Alice hem. Tillsammans snärjs de in i familjen Saffords nät av mörka hemligheter och desperata lögner, och frigör kaos. Alice spökentourage växer oroande och när hon eftersträvar frid, flyr hon först till England, sedan till Frankrike, bara för att upptäcka att hennes ”hungriga spöken” har följt med henne.

The Hungry Ghosts är en sådan bok som bevisar för mig att jag gör rätt att läsa om böcker. Första gången jag läste den, vilket var i april 2012, fick den betyg två. Det enda jag håller med om i mitt ursprungliga omdöme är att Anne Berry skulle ha låtit bli att skriva sexscener. Här blir språket blommigt och tyngt av metaforer, vilket får det hela att kännas pinsamt obekvämt. Som om författaren inte riktigt har känt sig bekväm med att skriva om sex, men tyckt sig vara tvungen att göra det.

Huvudpersonen i The Hungry Ghosts kan sägas vara Alice, men vi får aldrig höra hennes röst. Istället berättas historien ur flertalet andra karaktärers synvinklar. Jag tycker denna gång att Berry skickligt bygger upp ett porträtt av en hemsökt person, en person som plågas av de andar som hemsöker henne även om det kanske inte är deras avsikt. Redan från tidig barndom har troligen Alice vandrat med spöken vid sin sida, vilket har lätt till saker som de andra karaktärerna missförstår.

The Hungry Ghosts är, trots sitt övernaturliga anslag, egentligen ett porträtt av en dysfunktionell familj. Mamman Myrtle, som i baksidestexten beskrivs som monstruös, tillhör den gruppen av kvinnor som inte vill ha barn och som inte borde ha skaffat barn. Men i den tid hon lever tycker hon sig inte ha något val, vilket får förödande konsekvenser för de barn hon sätter till världen. Även om Alice får bära tyngden av sin mammas emotionella misshandel, så är det inget av syskonen som klarar sig oskatt undan. Men det är Alice Saffords lidande som gör att jag som läsare känner mig som en voyeur. Hon är en känslig och försiktig flicka, som får djupa emotionella ärr av sin familjs behandling av henne. Spökena som hemsöker henne är manifestationer av hennes skuldkänslor, till viss del.

Berry har skrivit en vacker roman om Hong Kong stadd i förändring. I The Hungry Ghosts får vi följa stadens utveckling från en liten fiskehåla, till en glimrande metropol och överlämnandet tillbaka till Kina. Scener beskrivs detaljerat och levande, och det känns som om man verkligen befinner sig där.

The Hungry Ghosts är en vackert skriven debutroman om en dysfunktionell familj, dess hemligheter och lögner, och mörka hemsökelser som kan förstöra ett helt liv.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Hungry Ghosts av Anne Berry

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.