Livet efter dig

Livet efter dig

Regissör: Thea Sharrock
Manus: Jojo Moyes
Originaltitel: Me Before You
Skådespelare: Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer
Produktionsår: 2016
Längd: 110 minuter

Lou Clark är en obotlig optimist som alltid ser det bästa i folk. När hon blir av med sitt jobb på kaféet, sätter det hela familjen i en knepig situation. De behöver desperat hennes lön. Trots brist på utbildning, får hon jobb som personlig assistent åt en förlamad man. Will Traynor är dock inte alls som hon har förväntat sig. Inte ens Lous soliga humör kan stå emot hans cynism och vassa tunga. Men så småningom utvecklas en oväntad vänskap mellan dem och relationen som formas mellan dem kommer att förändra dem båda i grunden.

Det är väl knappast någon som har missat Livet efter dig, som är baserad på Jojo Moyes bok vid samma namn. Jag har inte läst boken, men eftersom filmen försvann från Netflix i juni tänkte jag att det var bäst att passa på. Tur är väl det, för det här är riktigt bra.

Emilia Clarke, utöver sin roll som Danaerys i Game of Thrones, har en tendens att bli castad som en flicka med udda klädsmak och ett udda jobb. Så även i Livet efter dig. Men det är en roll hon ofta ger en viss charm och hon blandar väl humorn i Lous sätt med det allvar som filmens ämne skänker. Sam Claflin är en skådespelare som alltid imponerar i det han är med i, och så även här som den rike, charmiga knölen Will Traynor.

Livet efter dig är ett charmigt, romantiskt drama som har ett snyggt foto. Den balanserar en svår gräns mellan att bejaka livet och samtidigt rätten att dö värdigt. Ämnet dödshjälp lyckas den dock inte nyansera fullt ut, som kanske skulle behövas med tanke på hur polariserande ämnet är.

Men Livet efter dig är ändå så pass charmig att den suger in sin tittare, som kommer att sitta trollbunden och berör efter filmens slut.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.