Maggans lilla starksköra av Maggan Hägglund

maggans lilla starksköra

Författare: Maggan Hägglund
Förlag: Libris (2013)
Antal sidor: 265 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Maggan Hägglund har haft sin egen spalt i tidningen Tara sedan första numret år 2000. I Maggans lilla starksköra har hon samlat ihop sina allra bästa krönikor från dessa år. Boken riktar sig till den som vet att livet kan var fyllt med oerhört mycket lycka, men samtidigt med många svarta dagar. Det blir en trösterik bok och känslan av att känna igen sig värmer. En bok för den som tycker att livet kan vara alldeles underbart, men som också har sina under-stenen-dagar.

Om det finns en perfekt bussbok, så är det nog Maggans lilla starksköra. Det är den perfekta storleken att ha i väskan och kunna plocka fram under resan. Bara läsa en krönika och fundera. Det fungerar inte att sluka den, utan det ska läsas långsamt och eftertänksamt. Själv gör jag misstaget att läsa för fort. Jag låter inte krönikorna sjunka in på det sätt som är nödvändigt för att verkligen kunna ta in dem på djupet.

Ändå finns det mycket som jag fastnar för vad det gäller Maggans lilla starksköra. I en krönika skriver hon om att samla sina små vardagliga lyckor, att ta en kopp kaffe eller unna sig att läsa den där efterlängtade boken, likt smultron på ett strå, vilket känns som en underbar metafor. Att stanna upp i livet och ta tillvara på de små, lyckliga stunderna.

Men även att ibland skolka från livet. Att vägra ta emot fler krav och lyssna till när kroppen säger ifrån. Att nu är jag överarbetad. Det är lättare sagt en gjort, men med Maggans lilla starksköra i handväskan kan jag kanske komma ihåg att jag måste göra det eftersom jag annars knatar raka vägen in i väggen. Likaså, i en annan krönika, skriver hon om att lämna sömsmån i livet. Det är alldeles för lätt att planera in saker som en ska göra efter hur mycket en klarar av att göra när prestationsförmågan är på topp. Men hur ofta är den på topp? Jag gör så jämt i mina studier och det vore härligt att kunna bryta denna ovana.

Maggans lilla starksköra ger kanske inte verktyg, eller nya tankar, för att klara av dessa tankar och situationer, men i de mörkaste stunderna kan det behövas en känsla av att inte vara ensam. Att någon annan har genomlevt något liknande. Vi pratar inte särskilt mycket om psykisk ohälsa dagligen och böcker som denna kan verkligen öppna upp samtal kring depression och ångest.

Maggans lilla starksköra ger mig kanske inte direkt några nya tankar, men känslan av att någon annan har upplevt liknande kan vara guld värd.

betyg4

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Maggans lilla starksköra av Maggan Hägglund

  1. Den vill jag verkligen läsa 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Juni 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.