Författare: Derf Backderf
Illustratör: Derf Backderf
Originaltitel: My Friend Dahmer
Översättare: Johan Andreasson
Förlag: Kartago (2018)
Antal sidor: 224 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
När Jeffrey Dahmer greps 1991 för sina groteska seriemord, drabbades Derf Backderf av en stor chock. De hade varit klasskamrater och vänner under high school. Min vän Dahmer är en serieroman där Backderf försöker få bukt med sina minnen och försöka förstå. Här beskrivs en störd ung man som utan framgång kämpar mot fasansfulla inre demoner. Vuxenvärlden borde ha märkt att något var fel, men valde att titta bort. Backderf försöker förklara hur Jeffrey Dahmer kunde förvandlas från en nördig tonåring till en pervers slaktare. Vägen dit är uppskakande och skrämmande, men boken innehåller också en stor portion svart humor.
Jag började läsa Min vän Dahmer dagen efter att ha sett filmen Antebellum, vilket inte var mitt smartaste drag i världshistorien. Båda två är nämligen skakande och obehagliga berättelser som har en tendens att bita sig fast hos den som konsumerar dem.
Det är svårt att förklara känslorna som Min vänner Dahmer väcker. Många gånger när man läser litteratur om seriemördare, slås man av ett slags determinism. Att det är oundvikligt att personen blev en seriemördare. Backderf hävdar, å andra sidan, att om vuxenvärlden hade varit mer närvarande, så kanske Dahmer aldrig hade blivit en seriemördare. Han skulle knappast ha fått ett lyckligt liv, utan fått tillbringa livet i psykiatrisk vård, men ingen hade kanske behövt dö. Det är svårt att säga om det hade blivit så.
Med sina svartvita och enkla bilder, som påminner i närmast om karikatyrer i sitt sätt att porträttera människan, lyckas Backderf i Min vän Dahmer måla upp ett medkännande porträtt av den tonåring Dahmer var. Humorn är rätt typiskt den jargong som många tonårsgrabbar har. Men medkännandet och humorn upphör från den stund när Dahmer väljer att agera på sina fantasier. Efter det är han hopplöst förlorad.
Det finns mycket att skriva om Min vän Dahmer, men då skulle vi nog vara här i dagar. Jag säger bara detta: den är väl värd att läsas, men välj noga tillfälle då den biter sig fast.