Minirecensioner 3x: Muslima, Quest for Harmony, Travesti

backgrund

Muslima

Betyg: ☆☆☆
Författare: Pia Karlsson Minganti
Förlag: Carlssons (2007)
Antal sidor: 325 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Häftad | Adlibris, Bokus

Adlibris beskrivning: Pia Karlsson Minganti följde under fyra år nio muslimska kvinnor mellan 18 och 25 år som var engagerade i muslimska föreningar, organisationer och församlingar i Sverige. För att förstå deras situation och möjligheter att synas, höras, röra på sig, påverka och ta del av vad livet har att erbjuda studerade hon deras genusförhandlingar, d v s hur de uppfattar beskrivningar av manligt och kvinnligt, normer för mäns och kvinnors resursfördelning, umgänge och plikter i livet.

Den som läser den här boken i syfte att lära sig mer om islam lär nog bli besviken. I fokus ligger nämligen den kultur som uppstår i tjejernas ungdomsföreningar och deras identifikationsprocess, samt de genusförhandlingar de genomför. Det är väldigt givande läsning.

Tjejernas erfarenheter och röster är de jag är mest intresserad av. Därför kan jag tycka att författarens röst och känslor inför det hon observerar får ta alltför stort utrymme. Hennes tolkningar är intressanta, men stundtals hade jag helst velat veta tjejernas åsikter.

Jag läste den här boken som en del i en grundkurs, men tycker inte att den är särskilt lämplig för det. Snarare förutsätter den en grundläggande bekantskap med sociologiämnet, vilket reflekteras i att klasskamrater som var nya till samhällsvetenskaperna hade väldigt svårt att hänga med i Muslima.

quest for harmonyQuest for Harmony

Betyg: ☆☆☆
Författare: Chuan-Kang Shih
Förlag: Stanford University Press (2009)
Antal sidor: 346 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Chuan-Kang Shih är en antropolog som har bedrivit en longitudinell studie hos mosofolket i Yongning, i sydvästra Kina. De är ett unikt folk i den bemärkelse att kvinnan anses var kulturellt överlägsen mannen och de har länge visat tecken på sådant som vi normalt sett associerar med modernisering.

I början av boken beskriven Shih att han står i valet och kvalet mellan antropologi och historia, men att han blir antropolog på en väns rekommendation. Denna faiblesse för historia märks tydligt genom hela boken, då den packas full av historiska fakta. Alla dessa fakta känns kanske inte helt relevanta när det som jag i min läsning är ute efter Mosofolkets kulturella identitet och praktiker.

Men när han lämnar de historiska bitarna och den långa genealogiska följden av hövdingar, blir det en väldigt intressant inblick i mososamhället. Vi får ta del av deras tradition av sexuell förening, tisese, som gör att det går att ifrågasätta äktenskap som universellt fenomen; deras hushållsstruktur och deras fascinerande skapelsemyt.

Quest for Harmony gav verkligen inblick i ett samhälle som är väldigt annorlunda från vårt eget.

Travesti

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Don Kulick
Förlag: University of Chicago Press (1998)
Antal sidor: 277 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Häftad | Adlibris, Bokus

I centrum för travestis könsidentitet är den homosexuella åtrå som de har upplevt från tidig ålder. Denna åtrå leder dem till att anta alltmer feminina manér och överta kvinnliga attribut, som i sin ultimata form leder till att de intar könshormoner och injicerar silikon i sina kroppar för att få mer kvinnliga former. Men travesti vill inte bli kvinnor, utan de identifierar sig som ”male” men inte som män.

Don Kulick har skrivit en mycket lättläst och sympatisk bok om en intressant grupp människor. Han lyckas lyfta fram den kulturella kontext som travesti lever i på ett lättbegripligt sätt. Bortsett från en snabb historisk tillbakablick, så befinner läsaren sig i deras här och nu och hör deras berättelse skildras med egna ord.

Det här är en bok som jag skulle kunna läsa bara för nöjes skull. Om du måste läsa en socialantropologisk bok i ditt liv, läsa Don Kulicks Travesti.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Minirecensioner 3x: Muslima, Quest for Harmony, Travesti

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.