Miraklet av Emma Donoghue

Författare: Emma Donoghue
Originaltitel: The Wonder
Översättare: Leif Janzon
Förlag: Louise Bäckelin förlag (2017)
Antal sidor: 304 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Elvaåriga Anna bor på den irländska landsbygden med sin djupt troende familj. För fyra månader sedan påstås hon helt ha slutat äta, men är vid god vigör. Det får familjen och många grannar att tro att hon är utvald av Gud. Kanske kan hon bli Irlands första helgon på över 500 år. Fallet väcker stor uppmärksamhet i hela landet och journalister och vallfärdare samlas kring stugan där hon bor. Dit kommer också sjuksköterskan Lib i uppdrag att övervaka Anna för att se om det rör sig om en bluff. De två utvecklar ett slags vänskap och Lib blir alltmer orolig. Anna får verkligen ingen mat. Åtminstone inte vad Lib kan se. Hennes hälsa försämras och med tiden börjar hon uppvisa diffusa och skrämmande symtom.

Emma Donoghues Miraklet har jag velat läsa sedan den kom ut och därför blev jag glad när jag förra året hitta den på bokrean i en lokal bokhandel. Även om det dröjde innan jag väl läste den. Men när jag väl börjar är det svårt att slutas. Jag sugs in i den pragmatiska Libs värld, där det är självklart att det inte kan röra sig om något mirakel utan en bluff. Hur hon sakta med säkert börjar få varmare känslor för barnet. Relationen som byggs upp dem emellan, men också frågorna som väcks kring religion och vad det kan driva människor till.

Miraklet är också mycket otäck läsning. I centrum för handlingen finns ett barn som lider och en vuxenvärld som känner till orsaken till lidandet, men som sviker totalt. Persongalleriet i boken är mångfacetterat och även de mest monstruösa handlingar blir begripliga. Donoghue fångar skickligt tidsandan. Likaså miljöerna lyckas fånga det tragiska i handlingsförloppet: det är mörka hedar, piskande regn och skrämmande mossar.

Miraklet är en fängslande tragedi vars gotiska stämning kommer förfölja dig under läsningens lopp. Läs den och bli förhoppningsvis lika golvad som jag blev.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Miraklet av Emma Donoghue

  1. Jag läste den för någon månad sedan och blev lika tagen som du.

  2. Monika skriver:

    Har den på min boktolva i år. Låter ju oerhört lovande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.