Mr. Holmes

Regissör: Bill Condon
Manus: Jeffrey Hatcher
Skådespelare: Ian MacKellan, Laura 
Linney, Milo Parker, Hiroyuki Sanada
Produktionsår: 2015
Längd: 104 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Sherlock Holmes är sedan många år pensionerad och lever i ett avsides samhälle tillsammans med sina bin. Det enda sällskap han har är sin hushållerska och hennes son. För det en gång så skarpa snillet har minnet börja svikta, vilket gör det svårt för honom att minnas de exakta detaljerna i fallet som fick honom att pensionera sig. En sak är säkert: Watson har fel i sin skildring av det. Med hjälp av Roger, hushållerskans son, börjar Holmes försöka minnas detaljer. Bara fragment kommer tillbaka till honom: en konfrontation med en ilsken äkta man, ett hemligt band till hans vackra men labila hustru.

Jag har velat se Mr. Holmes sedan jag såg någon recension på TV4 av den. Det är en vinkling av Sherlock Holmes som vi aldrig har sett honom tidigare, men Ian McKellan gör ett strålande jobb i vanlig ordning. Överlag är det riktigt starka skådespelarprestationer som gör det här till en njutning att se. Tillsammans med snyggt foto och ett superbt jobb av kostymavdelningen så bjuder detta verkligen på verklighetsflykt till slutet av 1940-talet, med lite tidshopp hit och dit.

Det som inte fungerar fullt hundra procent för mig är berättandet. Mr. Holmes är baserad på en bok av Mitch Cullin och jag kan tänka mig att de tre olika tidsplanen fungerar bättre i bokform. Vi har ju dels berättelsen i ”nutid”, dels det förflutna med fallet och dels det förflutna med en japansk man och dennes hemlighet. Denna sista del känns lösryckt i filmen och stör mer än den tillför. I boken kanske detta får mer djup, men i filmen kändes det mest som ett inslag av utfyllnad för att filmen skulle bli längre.

Men överlag är Mr. Holmes en riktigt bra film. Luta dig tillbaka, njut av Ian MacKellans fantastiska skådespeleri och bered dig på att möta en Holmes såsom du aldrig har sett honom tidigare.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Mr. Holmes

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.