The Hate U Give av Angie Thomas

Författare: Angie Thomas
Förlag: Walker Books (2018)
Antal sidor: 437 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Sextonåriga Starr lever i två strikt uppdelade världar: den fattiga stadsdel där hon är född och uppvuxen och den fina high school hon går på i den huvudsakligt vita förorten. Dessa världar kommer brutalt att kollidera när hon bevittnar dödsskjutningen av sin barndomsvän Khalil av en polis. Vad Starr nu väljer att säga skulle kunna förstöra hennes gemenskap. Det skulle också kunna få henne dödad.

The Hate U Give blev ju väldigt omtalad direkt när den kom. Ändå dröjde det innan jag kom mig för att inse att jag borde läsa den. När hyllningarna duggar så tätt är det lätt att bli lite avig. Även om jag tycker att Angie Thomas debutroman förtjänar vartenda lovord och lite mer därtill. Boken är dels ytterst viktig på ett politiskt plan, dels ytterst välskriven. En av de mest realistiska och skakande skildringarna av strukturell rasism som finns. Det är en aktuell bok som fyller ett tomrum i marknaden, ett tomrum där det väntar hungrande läsande. Det är ytterst sällan protagonister i ungdomsböcker är annat än vita, så att porträttera ett ämne som svarta ungdomar kan känna igen sig i och lever med ständigt överhängande sig är nog så viktigt.

Men det finns viktiga böcker som inte är särskilt välskrivna. Inte The Hate U Give. Med sin inblandning av slang och populärkulturella referenser lyckas Thomas ge Starr en unik och egen röst. Välrundade karaktärer omger henne. Överlag känns det som om det är verkliga personer jag har att göra med, vilket blir lite kusligt. Det här är berättelsen om en ung, rädd tjej som samtidigt som hon kämpar med sina relationer, också måste kämpa mot ett system som är satt emot henne.

The Hate U Give är en ytterst stark och skakande debutroman som borde vara obligatorisk läsning för alla. Läsupplevelsen förstärks något om du också, liksom mig, råkar lyssna på Childish Gambinos This Is America under tiden.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på The Hate U Give av Angie Thomas

 1. Tantaugusta skriver:

  Jag gillade boken men hade lite svårt med allt engelskt slang. Borde finnas svenska ord? Fast jag är generellt dålig på just ungdomsslang ska väl erkännas.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag läste den på engelska, så översättningen störde mig inte. Men jag har för mig att det motiverades med att slangen är så hårt kontextbunden att det egentligen inte finns någon motsvarande svensk översättning. Att det skulle bli lika konstigt.

 2. Camilla skriver:

  Hemskt viktig bok, det är tur att den är så bra. Ser framemot att se filmen.
  Lite kul, precis som du råkade jag höra och se en musik som passade. I mitt fall var det Jacob Banks Chainsmoking ( eller direkt till youtube https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=wjNxTyEZBMc), finns med i min delrecension av boken här

  https://mittbokintresse.blogspot.com/2017/12/read-long-hate-u-give-2.html

  https://mittbokintresse.blogspot.com/2017/12/the-hate-u-give-av-angie-thomas.html

 3. Pingback: The Hate U Give av Angie Thomas | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.