Författare: Jane Austen Förlag: Penguin (1994) Antal sidor: 384 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Systrarna Marianne och Elinor Dashwood har gått miste om sitt arv, tack vare en girig halvbror och hans fru. Tillsammans med sin mor och yngre syster lever de nu ett liv under mer inskränkta former. De två systrarna kunde inte vara mer olika. Marianne är en känslostyrd person som blir förälskad i den stilige, men olämplige, John Willoughby. Hon ignorerar Elinors varningar och hennes impulsiva beteende leder till skvaller och pikar. Samtidigt kämpar Elinor, som alltid är känslig för sociala konventioner, att dölja sin egen kärleksbesvikelse. Även från de som står henne närmast.
Att jag inte är något större fan av Jane Austen torde inte komma som någon överraskning för läsaren av denna blogg. Jag tror det är tredje gången jag ger mig på Sense and Sensibility, och första gången jag kommer bortom de första kapitlen. Faktum är att bland de böcker av Austen jag har läst tror jag nog detta blir min favorit. Hon målar upp ett sympatiskt porträtt av två systrar, som slits mellan olika ideal, men som ständigt är lojala mot varandra. Det är ett fint porträtt av dem båda, även om jag nog hyser lite större sympati för Elinor än Marianne vars fantasier ställer till det för dem alla.
Austens styrka ligger i hennes förmåga att skildra sin samtid, sin samhällsklass och rikta små pikar mot den. Så även i Sense and Sensibility. Problemet är väl att det hela inte blir så intressant. Det handlar mycket om ekonomi och lämplighet, och att hitta en äkta make. De märkliga förvecklingar som alltid finns i kärleksromaner har nog sin uppkomst hos Jane Austen. Fast det är lite mer trovärdigt, i och med den rigida samhällsstruktur som rådde.
Även om jag nog aldrig kommer bli ett större fan av Jane Austen, så är Sense and Sensibility ett fint porträtt av två systrar och samhället som de lever i.
hon har ju humor
Ja, hon har ju det 🙂
Pingback: Månadsrapport: Maj 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson