My True Love Gave to Me

my true love gave to me

Redaktör: Stephanie Perkins
Medverkande författare: Rainbow Rowell, Kelly Link, Matt de la Pena, Jenny Han, Stephanie Perkins, David Levithan, Holly Black, Gayle Forman, Myra McEntire, Kiersten White, Ally Carter, Laini Taylor
Förlag: Macmillan Children’s Books (2015)
Antal sidor: 355 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

My True Love Me Gave to Me är en novellantologi bestående av tolv noveller på temat “holiday.” De flesta av novellerna utspelar sig kring jul, men det finns även en del som utspelar sig kring nyår.

Rainbow Rowells inledande novell Midnights utspelar sig just under nyårsafton flera år i rad där vi får följa en flicka och pojke medan de lär känna varandra och växer upp. Fastän det är en charmig novell med allt som kännetecknar Rowells författarskap (humorn! Udda karaktärer!) så är det inte det bästa hon har skrivit. Lite småmysig.

Kelly Link bjuder på mer magi i The Lady and the Fox. En flicka lägger märke till en man som varje jul dyker upp när det snöar, men som aldrig deltar i festligheterna. Det är drömlikt med mycket snö. Premissen är intressant och udda. Mycket väl genomförd.

Därefter följer ett av de svagare korten i My True Love Gave to Me: Angels in the Snow av Matt de la Pena. En kille sitter kattvakt åt sin chef, men det finns ingen mat och han är luspank. Den räddande ängeln blir tjejen som bor i lägenheten över och de lär känna varandra genom att berätta historier. På en så liten yta som en novell innebär krävs det att karaktärerna grabbar tag i mig, men det gör de inte i denna novell. Jag är mestadels uttråkad.

Lite mer intresserad blir jag av Polaris is Where You’ll Find Me av Jenny Han. En flicka har adopterats av jultomten och hör varken hemma i människovärlden eller på Nordpolen. Det är ett intressant världsbygge med trevliga karaktärer. Lite söt är den också.

It’s a Yuletide Miracle, Charlie Brown av Stephanie Perkins är ett av de starkare korten i samlingen. En tjej vill be en kille om hjälp med röstskådespeleri, men det slutar med att hon köper en julgran och han hjälper henne få den på plats i familjens röriga lägenhet. Perkins kan verkligen skriva dialog och karaktärer som får det att bli alldeles varmt inombords. Hon levererar verkligen.

Någon som däremot inte levererar fullt ut är David Levithan. Your Temporary Santa handlar om en judisk kille som övertalas att klä ut sig till jultomten för att hålla magin vid liv hos pojkvännens lillasyster. Det är en söt historia med sympatiska karaktärer och välskildrade relationer, men jag vet att Levithan kan skriva bättre.

En fängslande premiss har Krampuslauf av Holly Black. I vissa traditioner är Krampus Sankt Nicholaus följeslagare och den som tar hand om de stygga barnen. På en Krampuslauf möter en tjej en kille i en fantastisk Krampusutklädnad och bjuder in honom till sin nyårsfest. Inte anar hon att magi är verkligt och det kommer bli en kväll de sent glömmer. Som sagt, en verkligt fängslande premiss som tyvärr inte håller rakt igenom. Ibland haltar det lite och blir segt, men jag tycker ändå om den.

En av de mer underhållande novellerna är What the Hell Have You Done, Sophie Roth? av Gayle Forman, där en storstadstjej har börjat på ett lantligt college eftersom hennes studier helt bekostas av stipendier. Hon passar inte riktigt in. Det är mycket humor i denna novell även om det glimtar till med allvar om hur det känns att inte riktigt passa in. Det är också en av de få novellerna där huvudpersonen inte är kristen, utan judisk.

Därefter följer det andra bottennappet i My True Love Gave to Me: Beer Buckets and Baby Jesus av Myra McEntire. En värsting bränner ned en lada och som samhällstjänst får han hjälpa till vid kyrkans julspel, där huvudrollen givetvis innehas av tjejen han är kär i. Jag kan inte riktigt engagera mig i denna trubbelmakare eller hans kärleksintresse, vilket gör att det inte finns mycket som kan rädda novellen. Uppmärksamheten börjar vandra efter ett tag.

Nu har turen kommit till min absoluta favorit i novellsamlingen: Welcome to Christmas, CA av Kiersten White. Christmas är en liten stad där julen är ständigt närvarande och som Maria knappt bärga sig att lämna. Men så anställs en ny kock på syltan hon jobbar, en kock som inte lagar mat efter menyn utan efter folks behov. Jag älskar idén med en person som kan laga den mat som en person behöver och hur viktig mat är för gemenskap och lycka. Det är en lite udda historia med sympatiska karaktärer och en tvist på slutet. Den fyller mig med värme.

Nästa novell, Star of Betlehem av Ally Carter, grep inte tag i mig lika mycket. Två flickor byter biljetter på flygplatsen och en av dem flyr till en värld som är helt annorlunda mot hennes egen. Det är en trevlig novell, men lite förutsägbar: en typisk julberättelse. Om det vore en film skulle huvudrollen innehas av en tonårig Hilary Duff.

My True Love Gave to Me avslutas med en utsökt fantasyberättelse av allas vår Laini Taylor: The Girl Who Woke the Dreamer. På ön där Neve lever lämnar männen gåvor åt kvinnorna på trappan under hela advent och under den sista dagen är det upp till henne om hon vill acceptera hans frieri eller inte. Neve drar åt sig den inte särskilt sympatiske prästens uppmärksamhet och råkar väcka drömmaren i sin desperation att komma undan. Taylor skriver verkligen vackert (”If her fear were a creature, this would be its bones. Alone. Alone. This was the fear that wore all other fears like skin.”) och hennes förmåga att skapa en helt ny, trollbindande värld i denna korta novell är verkligen imponerande.

Som många antologier är My True Love Gave to Me en blandning av högt och lågt, men överlag bjuder detta på den rätta julstämningen och fyller mig med värme.

betyg3

Andra som har bloggat om My True Love Gave to Me

Boktycke; Kajsas bokblogg; KattugglanKlaraasbooks

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på My True Love Gave to Me

  1. Freja skriver:

    Noveller är inte min grej, men kul med en samling med tema! God jul!

  2. Lena skriver:

    Den där verkar trevlig. Jag fastnar bara mer och mer för att läsa noveller.

  3. Pingback: Månadsrapport: December 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Månadsrapport: November 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.