Novellix: Avlägset mål; Den nya skolan; Historia; Raskens efterleverska

Omslagsbild Avlägset mål

Författare: Per Anders Fogelström
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 16 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ett mål kan synas så tydligt framför en. Ligga så nära, men ändå vara omöjligt att nå. Och precis lika svårt som att bestiga en alptopp, kan ett äktenskap vara – att bli likvärdig, jämbördig, kräver samma energi, samma viljestyrka och samma beslutsamhet. Och precis som en alptopp, kan drömmen om det jämställda förhållandet se ut att försvinna längre och längre bort ju mer man rör sig mot det. (Baksidestexten)

Skickligt målar Per Anders Fogelström upp två systrars relation i denna korta novell. Den ena systern är fast i den trista rutinen med sin make och genom att ta med henne på en alpvandring hoppas hennes syster kunna väcka henne. Att ta sig ur gamla hjulspår är ibland lika viktigt som att ta risken, att våga försöka, är lika viktigt som att nå det slutgiltiga målet.

Omslagsbild Den nya skolan

Författare: Ivar Lo-Johansson
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 15 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Fackföreningen samlas i ett klassrum. Ett klassrum där Holger fram till nyligen var en hunsad elev. Under mötet utropas han plötsligt till den lokala lantbrukarföreningens ordförande. Förändringen som sker i honom speglar även en förändring i samhället där de gamla invanda mönstren tvingas ge vika för nya tankar och strömningar.

Den nya skolan är det första jag läser av Ivar Lo-Johansson. En intressant upplevelse, i allra högsta grad. I denna korta scen lyckas Lo-Johansson skildra de många blandade känslor som sker i skiftet mellan en generation till en annan.

Omslagsbild Historia

Författare: Sonja Åkesson
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 18 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Historia får vi möta en kvinna och följa med in i hennes vardagsliv och utsatthet. Hon är morsa till en liten jänta, tar hand om sin döda syrras dotter. Tvingas parera sin mans svartsjukenycker och att vårda sina åldrande föräldrar. Att ändå veta att det inte blir bättre om hon skiljer sig, utan det bara skulle leda till ett ekonomiskt helvete.

Historia är min första bekantskap med Sonja Åkesson. På ett förhållandevis litet antal sidor lyckas Åkesson packa in en massa historia. Vi lär känna den här kvinnan, som ödet inte har varit snällt mot, och sympatiserar snart med henne och hennes känsla av fångenskap. Skrivet på ett förrädiskt enkelt språk levererar detta en kvardröjande känsla, en medvetenhet om att oavsett hur tufft livet än blir kommer denna kvinna inte ge upp.

Omslagsbild Raskens efterleverska

Författare: Vilhelm Moberg
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 21 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Det har gått trettio år sedan korpral Rask gick bort. När han dog tvingades hans hustru Ida flytta från soldattorpet till en liten stuga. Här träffar vi henne nu, korpralskan. Raskens efterleverska, åldrad och utan den kraft som hon alltid burit, men med sin stolthet och envishet i behåll.

Föga överraskande är Raskens efterleverska min favorit i denna ask. Vilhelm Moberg har ett lätt distanserat berättarperspektiv, men sinne för detaljer som gör att vi på dessa korta sidor lär känna Ida och hennes farhågor, hennes förhoppningar, hennes sorg. Den nya tiden möter den gamla, men Ida är inte villig att sätta sin tilltro på hennes sons löften om att äldreboendet är annorlunda än fattighuset. Hon vill leva och dö som hon alltid har gjort. Ett starkt, innerligt karaktärsporträtt av en kvinna som känna som om hon har levat och som om jag har känt henne.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Novellix: Avlägset mål; Den nya skolan; Historia; Raskens efterleverska

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.