Novellix: Vi var rovdjur, Det är så man gör, Suburban Weekend, Apollo

Omslagsbild Vi var rovdjur

Författare: Sara Stridsberg
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 34 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

John lever ett kringflackande liv i bil. Med sig i bilen har han sin dotter. Helt plötsligt sitter Johnny där. Söt som en docka. De båda flickorna sätts att dela baksätet, men är främlingar – eller systrar? En febrig sommar 1982, i den regntunga skogen och vid spegelblanka sjöar, väcks en samhörighet dem emellan.

Vi var rovdjur är en märklig liten sak och det första jag läser av Sara Stridsberg. Jag har svårt att få grepp om novellen, vad det är egentligen som händer. Suggestivt, eggande språk som målar ett underliggande hot. Känslan novellen lämnar efter sig är som en oroande dröm.

Betyg 3: Gillade den.

Författare: Rachel Cusk
Originaltitel: The Way You Do It
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 24 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Martin är på skidresa med sina vänner. Kvar hemma är hans fru, som nyligen fött deras första barn och som hon har problem att knyta an till. Umgänget med vännerna blir inte riktigt som Martin har tänkt sig. Deras enkla men komplicerade umgänge säger det mesta i det som egentligen aldrig blir uttalat.

I Det är så man gör är Martin det tredje hjulet bland sina vänner, två par och han själv. Det får honom att söka sig undan gruppen. Han har några dagar på sig att fundera på vad det innebär att bli far och ansvaret som följer med det. Men också vänskap och det som skaver nu när vuxenlivet börjar komma emellan. Fina betraktelser, men inte en novell som helt väcker mitt intresse.

Betyg 3: Gillade den.

Författare: Lisa Taddeo
Originaltitel: A Suburban Weekend
Översättare: Erik MacQueen
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 40 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Liv och Fern är bästa vänner, men från olika bakgrunder. De skulle göra allt för varandra. De delar det mesta. Saker som sex, våndor, sorg och framför allt den djupa vänskap som får Liv att komma inom en timme efter att Fern har messat och bett henne hämta mig.

Suburban Weekend är en berättelse om vänskap i skuggan av en djup sorg. Om dysfunktionell sorgereaktion och dödslängtan, och vara kompisen som försöker göra allt för att hålla kvar sin vän i de levandes värld. Även när den sparkande och klösande försöker ge sig av. Slutet är bitterljuvt och känns verkligen i magtrakten.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Originaltitel: Apollo
Översättare: Ragnar Strömberg
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 24 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Raphael är tjänstepojke i Okenwas familj, men också intresserad av kampsportsfilmer och kampsport. Detta för dem samman. Trots klasskillnaden börjar Okenwa se upp till Raphael. Det skiljer år mellan dem, men de blir nära vänner och Okenwa känner sig besläktad med honom. Kanske är det därför han sviker. Förråder.

Chimamanda Ngozi Adichie är en av litteraturens klaraste lysande stjärnor idag. I Apollo lyckas hon fånga ett kontrasterna Nigeria: rikedom och fattighet, och hur två pojkar till synes övervinner klyftan. Vänskapen som spirar mellan dem är fint skildrad, men också vad som leder till det som förstör allt. Hur en enda eftermiddag kan vända upp och ned på ett liv.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Novellix: Vi var rovdjur, Det är så man gör, Suburban Weekend, Apollo

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.