Bröderna Grimms sagovärld

Omslagsbild Bröderna Grimms sagovärld

Författare: Jakob Grimm och Wilhelm Grimm
Illustratör: Eva Eriksson, Magda Korotynska, Jan Lööf eller Andréa Räder
Originaltitel:
Översättare: Britt G. Hallqvist eller Karin Carlsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
Antal sidor: 174 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Bröderna Jakob och Wilhelm Grimm var välutbildade, men hade en passion för sagor som få förstod. I tjugoårsåldern började de samla in så många sagor som berättats på tyska som de kunde finna. I Bröderna Grimms sagoskatt finner vi 22 av dessa sagor, alla vackert och sprakande illustrerat av Eva Eriksson, Magda Korotynska, Jan Lööf och Andréa Räder. Här blandas de mest välkända, såsom Törnrosa, Rapunzel och Den lilla rödluvan, med mindre kända, såsom De tolv bröderna, Den duktiga lilla skräddaren och så vidare. Boken avslutas med ett illustrerat faktaavsnitt om bröderna Grimms liv.

Mina morföräldrar hade en röd sammetsfåtölj, som var precis så stor att en liten flicka kunde krypa upp i den och i närmast försvinna i det röda tyget. Så stor att hon och deras border collie/schäferblandning kunde gosa i den, medan flickan, efter att hon hade knäckt läskoden, läste böcker. Det är den fåtöljen jag minns att jag satt i när jag först började utforska bröderna Grimms sagovärld och som denna bok för mig tillbaka till.

Bröderna Grimms sagovärld är inte lika rosenskimrande som Disneys tolkningar av sagorna är. I själva verket kan de vara rätt grymma och brutala. Askungens styvsystrar lemlästar sig själva för att få ned fötterna i skon. En man får döden som fadder och det går honom illa när han går emot honom. Många gånger är berättelsen varningar för hur det kommer att gå för den som är sniken eller som går emot överenskommelser. Andra gånger visar de att rättrådighet och vänlighet räcker långt här i världen.

Varje saga i Bröderna Grimms sagovärld illustreras rikt av antingen Eva Eriksson, Magda Korotynska, Jan Lööf eller Andréa Räder. Färgerna är klara och kompositionerna vackra. Illustrationerna är konstfulla och personliga, vilket bidrar till att göra detta till ett riktigt praktverk att ha i bokhyllan. Eva Erikssons stil tilltalar mig lite mer än de andras.

Bröderna Grimms sagovärld är en verklig liten skatt som tilltalar såväl gammal som ung, och som jag kan tänka mig blir många barns favorit.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Bröderna Grimms sagovärld

  1. Robert W skriver:

    Jag tyckte väldigt mycket om Bröderna Grimms sagor. Som vuxen kan man kanske slås av grymheten i vissa sagor och av att där finns folk som är beredda att sälja sin själ till Djävulen, men som barn bekymrade det mig inte. Barnet Robert såg inte dessa budskap, utan bara sagan.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag tror det beror nog också lite på vilka av sagorna man läser som barn. Det finns en saga som handlar om en liten flicka som är olydig mot sina föräldrar, sedan dör hon. Men hennes armar vägrar ligga i graven så föräldrar får slå ned dem med en käpp. Där tror jag nog att de flesta barn skulle ta lite illa vid sig.

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.