Brev till min dotter av Elcim Yilmaz (Red.)

Omslagsbild Brev till min dotter

Redaktör: Elcim Yilmaz
Medverkande författare: Elaine Eksvärd, Anneli Furmark, Nabila Abdul Fattah, Katerina Janouch, Katarina Mazetti, Martina Montelius, Maxida Märak, Carolina Neurath, Alexandra Pascalidou, Mia Skäringer, Therése Söderlind, Märta Tikkanen
Förlag: Forum (2017)
Antal sidor: 201 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Idén till Brev till min dotter föddes ur en period av rädsla och mörker. Redaktören Elcim Yilmaz fick beskedet att hon hade cancer och såg framför sig att hon skulle tvingas lämna sin dotter, inte se sin dotter växa. Nu visade sig cancern vara godartad, men idén var ändå född: vad skulle du säga din dotter om du inte hade lång tid kvar att leva? Hur berättar vi för våra döttrar om de misstag vi har gjort? Saker vi skäms över, som vi ångrar. Men också det som vi är stolta över. Höjdpunkter i livet och klokskap vi samlat på oss. Den här antologin är tänkt att tjäna som en inspirationskälla som belyser den starka men också svåra relationen mellan kvinnor som spänner över generationerna.

Brev till min dotter innehåller en stor spännvidd. Kvinnor från olika yrkesgrupper, bakgrunder, skriver brev till sina döttrar i form av korta texter eller seriestrippar, där de gripande och personligt berättar vad de vill förmedla vidare till sina döttrar. Som med alla antologier blir det spretigt med texter som berör mer eller mindre. Men dess styrka är också denna spretighet, denna mångfald, som ger olika perspektiv på moderskapet. Dessa tretton kvinnor har delat med sig av hjärta och smärta.

De texter jag tycker bäst om är Nabila Abdul Fattahs En lista; Katerina Janouchs Våga vara en bitch! samt Märta Tikkanens Några ord till min kära dotter, om jag hade någon… Tikkanens är nog höjdpunkten för mig i hela antologin, eftersom jag är förtjust i hennes diktande och förmedlande av berättelser. Likaså här.

Brev till min dotter är onekligen en spretig antologi, men däri ligger dess styrka: här finns alltid något som någon kommer att känna igen sig i. Du känner kärleken i texterna.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Brev till min dotter av Elcim Yilmaz (Red.)

  1. Joelinda skriver:

    Jag tyckte väldigt mycket om den boken! Det mesta var bra och tilltalade mig, faktiskt. Som du säger så KÄNNER man verkligen mammornas kärlek i texterna.

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.