Only Lovers Left Alive

Regissör: Jim Jarmusch
Manus: Jim Jarmusch
Skådespelare: Tom Hiddleston, Tilda 
Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, 
Anton Yelchin
Produktionsår: 2013
Längd: 123 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Adam är i hemlighet en framgångsrik musiker som vill undvika sina fans. Som vampyr är han dock mindre lyckad. Han är less på livet och på mänsklighetens mentala förfall. Hans älskade Eve anar hans suicidiet, vilket leder till deras återförening i Detroit. Deras romans har pågått i århundraden, och sätts nu på hårda prov när Eves vilda lillasyster dyker upp. Hon kommer att vända upp och ned på deras liv för evigt.

Only Lovers Left Alive är en film jag önskar att jag hade sett när jag var i bättre form. Som det är nu tyckte jag mycket om den, men hade jag varit piggare hade jag säkert älskat detta stillsamma vampyrdrama. Berättelsen är skickligt uppbyggd med snyggt foto och bra val av musik som passar handlingen i filmen. Världsbygget introduceras i sänder, där vampyrer har svårt att livnära sig av människor då vi har förgiftat stor del av världens vatten och därmed vårt eget blod. Därför krävs det att de dricker rent blod, som verifierats av laboratorium. Detta har jag inte stött på tidigare inom vampyrgenren och bidrar till att filmen känns unik.

I centrum för Only Lovers Left Alive har vi Adam och Eve, ett gift vampyrpar som lever på varsin halva av jordklotet trots att de älskar varandra innerligt. Tom Hiddleston gör ett väldigt bra porträtt av den svårmodige Adam som förtvivlas av vad människan har gjort med världen. Tilda Swinton är utomordentlig som bokmalen Eve, som mer tar för sig av världens frukter. Tillsammans är de lysande. Mia Wasikowska spelar övertygande den truliga, barnsliga Ava som girigt tar för sig av det hon kan. John Hurt har en intressant liten biroll, medan Anton Yelchin är mer anonym som den enda människa som har betydelse för handlingen.

Only Lovers Left Alive är ett stillsamt drama som jag tycker mycket om. Jag kommer nog se om den framöver.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.