5 riktigt minnesvärda tv-avsnitt

När jag såg om CSI-avsnittet Grave Danger fick jag en idé till att göra en ny typ av lista. Det finns ju episoder av tv-serier som lever sig kvar i minnet långt efter att serien har upphört eller du har slutat titta. Vissa av dessa texter kan innehålla spoilers för tv-serier, så du läser på egen risk.

CSI, säsong 5, episod 23-24 – ”Grave Danger”

Allt tyder på en vanlig arbetsdag för CSI-teamet. Misshandel, mord och diverse otrevligheter i den sena Las Vegas-natten. Men när en av dem åker ut för att dokumentera en brottsplats med kroppsdelar vid en soptunna så förbyts natten i en mardröm. En okänd gärningsman kidnappar honom. När han vaknar upp är han levande begravd. Teamet måste kämpa mot klockan för att hitta honom innan luften tar slut. Men den sadistiska gärningsmannen gäckar dem. Tiden blir alltmer knapp.

Quentin Tarantino har skrivit och recenserat detta avsnitt, och när jag såg om det kunde jag få känslan av att det bara var en Tarantino-film med en tunn fernissa av CSI. Men detta är ett klaustrofobiskt avsnitt som riktigt suger tag i en. Det är olidligt spännande hur det ska gå, om Nick ska överleva, om de ska hitta honom i tid. Det här är ett avsnitt som tvingar skådespelarna att prestera och de gör det med bravur.

Supernatural, säsong 5, episod 22 – ”Swan Song”

Apokalypsen är nästan över dem, vilket tvingar Sam och Dean att inse att de inte har många alternativ kvar att välja mellan. De tvingas fatta ett hjärtekrossande beslut som för alltid kommer att förändra deras liv.

Jag älskar strukturen i det här avsnittet, hur vi ser Chuck skriva det sista kapitlet och inslagen från Sam och Deans tidigare liv. Samtidigt knyter avsnittet så elegant ihop alla trådar från säsong 1 och framåt. Det är så här det skulle ha slutat. Det enda som förstör det hela är slutscenen, som förmodligen hastigt lades till för att ge dem något att spinna vidare på när de fick klartecken att göra ytterligare en säsong.

NCIS, säsong 2, episod 22 – ”SWAK”

När Tony öppnar ett brev sprids ett fint, ljust pulver i kontorslandskapet. Kate och Tony får ta sig en tur till sjukhuset Bethesda, medan resten av teamet försöker spår den som har skickat brevet. Snart står det klart att Tonys liv är i fara, att det hotas av en sjukdom som borde vara utrotad. Febril aktivitet uppstår för att hitta gärningsmannen och rädda Tony, vilket leder till utredningar inom ett gammalt våldtäktsmål.

Jag är så innerligt trött på NCIS vid det här laget att jag riskerar att spy så fort jag ser Mark Harmon som Gibbs. Men en gång i tiden älskade jag serien. Särskilt då detta avsnitt i säsong 2 när Tony blir svårt sjuk och vi får se teamet kämpa för att rädda honom och lista ut vem som ligger bakom det hela. Samspelet mellan Sasha Alexander och Michael Weatherly är så fint i denna episod, och likaså hur relationen mellan Gibbs och Tony skildras.

Criminal minds, säsong 2, episod 15 – ”Revelations”

Reid har kidnappats. Teamet har bara ett hus, en dator och livesändningen som förövaren sänder till dem för att kunna profilera honom och hitta Reid.

Jag misstänker att jag inte skulle tycka om det här avsnittet lika mycket om jag såg det idag, men när det begav sig älskade jag det. Matthew Gray Gublers skådespeleri i detta avsnitt har bitit sig fast i minnet och ger mig fortfarande rysningar när jag tnker på det, så här en tio år senare. Jag vill minnas att relationen som uppstår mellan kidnappare och offer också är något särskilt, även om avsnittet i övrigt kanske var lite för blodigt och osannolikt för min nutida smak.

Kino’s Journey, episod 5 – ”Three Men Along the Rails”

Under sina resa möter Kino tre män som arbetar på en järnväg. Bara det att deras arbetsuppgifter är till synes meningslösa. Hon berättar en historia för var och en av dem som reflekterar deras egen, men ingen av dem tycks inse det.

Det är särskilt en av berättelserna i detta avsnitt som har bitit sig fast. Det om landet där människor inte längre behöver arbeta, därför att maskiner utför deras arbete, men som har ett sådant behov av stress att de sätter sig för att kontrollera maskinernas arbete. Bara det att om de upptäcker ett fel så är det ju hos dem själva, eftersom maskinerna inte kan göra fel. Det är ett väldigt tänkvärt avsnitt. Överlag väcker den här serien många tankar och funderingar.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på 5 riktigt minnesvärda tv-avsnitt

  1. ”Grave Danger” kommer jag ihåg! Det var ett riktigt bra avsnitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.