The Great Wall

Författare: Okänt
Förlag: China Travel & Tourism Press (Okänt)
Antal sidor: 81 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den kinesiska muren är en gruppering av befästningar som är byggda med hjälp av sten, tegel, jord, trä och andra material, som följer en östlig till västlig linje över Kinas historiska norra gränser för att skydda de kinesiska staterna och imperierna mot invasioner av olika nomadiska folkgrupper. Flera av dessa befästningar byggdes så tidigt som på 700-talet f. KR, men som senare sammanfogades till den större och starkare befästning som kollektivt kallas för ”muren.” Den första kejsaren av Kina, Qin Shi Huang, var den som förenade muren och det är hans befästningar som är mest kända. Men lite av den muren kvarstår till denna dag. Det mesta av den befintliga muren byggdes under Mingdynastin (1368-1644.)

Denna lilla bok, The Great Wall, är uppenbarligen en liten turistbok som någon har köpt när den har befunnit sig vid kinesiska muren, och som har letat sig in i min ägo från Myrorna. Boken är skriven både på kinesiska och engelska. Engelskan är stundtals rent bedrövlig och knappt läslig med en mängd förvirrande kommateringsfel. (Vilket inte är så konstigt egentligen eftersom mandarin saknar kommatering.)

Det som gör mig glad att ha The Great Wall är de vidunderliga bilder som visar de olika befästningarna med naturen runt omkring. Muren visas upp i alla sin prakt: klädd i snöskrud, med slutningarna sprakande i höstfärger, sommarens strålande ljus eller vårens prunkande blomsterfägring. Färgbilderna varierar i storlek, men är högupplösta och ger i alla fall mig tillräckligt för att drömma mig bort. Och avundas den tidigare ägaren som förmodligen har stått på muren.

The Great Wall är inte mycket att läsa, men innehåller fantastiska bilder som hjälper en att drömma sig bort.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Great Wall

  1. Benita skriver:

    Intressant. 2012 vandrade jag på kinesiska muren och det var verkligen en upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.