Önskefredag: HBTQ

Önskefredagar är mitt sätt att sukta mig själv genom att lyfta fram böcker utifrån ett tema som jag väldigt gärna vill läsa. Kanske kan det fungera som en sporre att äntligen köpa/låna dessa böcker.

önskefredag2

Alla bilderna är tagna från respektive boks boksida på Goodreads.

Veckans tema är, passande nog eftersom det är Pride-vecka, HBTQ.

Boy Meets Boy av David Levithan är författarens debutroman och jag har haft den på läslistan hur länge som helst. Hur länge är ”hur länge som helst”? Sedan boken kom ut år 2003.

Made of Stars av Kelley York är en bok om två syskon som förälskar sig i samme pojke, som döljer en mängd hemligheter.

Nevada av Imogen Binnie är en av min bokcirkels böcker som jag aldrig hann läsa. Huvudpersonen är en ung transkvinna som även är punkare vars liv förändras när hon kommer på sin flickvän med att ljuga för henne.

Middlesex av Jeffrey Eugenides är en bok som handlar om Calliope, en intersexuell person. Hon föds som kvinna och blir sedan man vid namn Cal när familjens hemligheter uppdagas.

Confessions of a Teenage Hermaphrodite av Lianne Simon har en missvisande titel, men verkar i övrigt vara en bra ungdomsbok om en intersexuell huvudperson.

Luna av Julie Anne Peters handlar om Luna, som under dagtid går under namnet Liam. Det är bara på nätterna som Luna kan, med hjälp av sin systers kläder och smink, förvandla sig till den tjej hon är.

The Well of Loneliness av Radclyffe Hall är en riktig HBT-klassiker. Även det är en bokcirkelbok som jag inte hann med att införskaffa till den tidpunkt då vi skulle diskutera den.

Captive Prince, volume 3, av C. S. Pacat är den tredje och avslutande delen i en homoerotisk fantasytrilogi jag påbörjade förra året. Den har ännu inte kommit ut, men jag längtar!

The Paying Guests av Sarah Waters är den bok som hon bli aktuell med i augusti. Den skiljer sig från hennes övriga lesbiska romanser genom att utspela sig under 20-talet.

The Meaning of Matthew av Judy Shepard handlar om hennes son, som mördades på grund av att han var bög. Jag såg en film om hans liv när jag var i yngre tonåren och den skakade mig djupt.

Prayers for Bobby av Leroy Aarons är även det en sann berättelse om en mor och en homosexuell son. Bobby var den amerikanska drömmen, men han var även bög, och både hans familj och religionen sa att det var något fel på honom. Den enda utväg han såg var att ta sitt liv. Det tvingade hans mamma att omvärdera sitt liv och numera kämpar hon för homosexuellas rättigheter.

Bi: Notes For a Bisexual Revolution av Shiri Eisner är en bok som handlar om bisexualitet och hur det är en identitet som misstänkliggörs och marginaliseras av såväl homo- som heterosexuella.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Önskefredag: HBTQ

  1. Lena skriver:

    Har inte hört talas om en enda av dessa böcker. Kul med nya boktips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.