Önskefredag: Klassiker

Önskefredagar är mitt sätt att sukta mig själv genom att lyfta fram böcker utifrån ett tema som jag väldigt gärna vill läsa. Kanske kan det fungera som en sporre att äntligen köpa/låna dessa böcker.

Veckans tema är klassiker.

önskefredag4

Jag måste erkänna att jag drabbades av hjärnsläpp när jag skulle välja ut titlar. Det finns så många klassiker jag vill läsa, men att komma ihåg dem alla utan att ha skrivit upp dem visade sig vara mig övermäktigt. Men här har vi några klassiker jag vill läsa:

Watership Down av Richard Adams: Det var någon som använde den här i en berättelse som en viktig del av bakgrundshistorien för en karaktär och jag blev genast väldigt sugen på att läsa den.

Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen: Jag hade inte hört talas om den här innan jag började bokblogga, men när jag hörde talas om den blev jag genast väldigt nyfiken.

Lolita av Vladimir Nabokov: Jag har haft den här på att läsa-listan i hur många år som helst, men har ännu inte kommit mig för att läsa den.

The Female Man av Joanna Russ: Science fiction-klassiker där fyra kvinnors, som lever i parallella världar, liv skildras och i mötet med varandra börjar de reflektera över vad det innebär att vara kvinna.

Utvandrar-sviten av Vilhelm Moberg: Jag har läst väldigt lite svenska klassiker, måste jag pinsamt nog erkänna. Men det här är en sådan serie klassiker som jag hemskt gärna vill läsa.

Anna Karenina av Leo Tolstoy: Jag älskar filmen med Greta Garbo, så jag är lite sugen på att läsa den i bokform också.

Old Possum’s Book of Practical Cats av T. S. Eliot: Han är en av mina favoritpoeter och boken har legat som grund för musikalen Cats, vars musik jag älskar. Jag vill så hemskt gärna läsa den.

The Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin: Ytterligare en science fiction-klassiker. Jag gillar ju Ursula Le Guin och det här är en av hennes mest kända, vilket gör att jag måste se till att få den lästa i framtiden.

King Arthur and His Knights av Thomas Malory: Boken på bilden är egentligen någon sorts samling av hans Kung Arthur-berättelsen, men jag vill läsa hela Le Morte d’Arthur, som brukar beskrivas som en av de viktigaste källorna till Arthur-myten.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

15 svar på Önskefredag: Klassiker

 1. Har läst tre av de här och tycker väl att du inte bara borde sukta längre 🙂 Watership Down och Utvandrarserien är fantastiska! Poesi är inte riktigt vad jag brukar läsa, men Old Possum’s… är riktigt mysiga, om än kanske inte hjärteknipande.

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Left hand of darkness gillade jag inte alls 😉 men Old Possums Book minns jag som verkligen bra 🙂 Män kan inte våldtas tillhör klassiker som jag skulle vilja läsa!

 3. Lena skriver:

  Utvandrarsviten har jag påbötjat. Tänkte fortsätta med den under hösten.

 4. Boklysten skriver:

  Du har ju en hel massa godingar på din lista. Har läst några av dessa. I slutet på Watership Down gick det åt en hel låda med näsdukar, Anna Karenina är underbar och Utvandrarsviten är verkligen läsvärd!

 5. Anna Karenina och Watership Down är riktigt bra! 🙂

 6. Anna A skriver:

  Både trevliga och mindre trevliga böcker. Anna Karenina var inte någon favorit hos mig, för mycket utsvävningar som till skillnad från i Les Mis inte har något syfte. Men är väl ändå glad att jag faktiskt läst den. Har bara läst första boken i Mobergs serie, måste ta tag i att läsa vidare. Började läsa Le Morte d’Arthur för ett par år sedan men det var inte rätt läge för den då, men kommer definitivt att ge mig på den i framtiden igen.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har hittills inte lyckats ta mig igenom någon av de klassiska ryssarna, men jag tänkte att Anna Karenina skulle kunna vara något för mig eftersom jag gillade filmen. Ibland kan det lossa att börja med en historia som en är lite bekant med 🙂

 7. Therése skriver:

  Utvandrarna-sviten är så fantastisk. Slukade hela serien i sjuan/åttan medan resten av klassen tragglade med första:) är obligatoriskt för alla åttondeklassare där jag kommer ifrån att cykla i Utvandrarnas fotspår (Är man från södra Småland så är man…) och det gav verkligen än mer mersmak!

 8. Pingback: Önskefredag: Dystopier » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.