Önskefredag: Dystopier

Önskefredagar är mitt sätt att sukta mig själv genom att lyfta fram böcker utifrån ett tema som jag väldigt gärna vill läsa. Kanske kan det fungera som en sporre att äntligen köpa/låna dessa böcker.

Veckans tema är dystopier.

önskefredag

Det här temat valde jag som en följd av förra veckans då jag efter att ha valt ut nästan alla böcker kom på att jag hade glömt de klassiska dystopierna som jag känner att jag gärna vill läsa.

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury: I denna bok har brandmännen till jobb att bränna böcker, eftersom de bara leder till missämja och olycka. Min bokälskarsjäl ryser vid blotta tanken.

Brave New World av Aldous Huxley: Om jag inte missminner mig, så brukar det här räknas som en av de första innan vågen av dystopier som sedan följde. Kanske borde börja med den och sedan arbeta mig i kronologisk ordning…

1984 av George Orwell: Det verkar vara en djupt obehaglig berättelse och flera av mina vänner har läst och älskat, så jag känner mig lockad att pröva jag också.

The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood: Överhuvudtaget är jag nyfiken på Margaret Atwoods författarskap och har redan en bok som hon har skrivit om skrivande hemma hos mig. Men det känns som om denna är den rätta ändan att börja i.

Woman On the Edge of Time av Marge Piercy: Jag hade inte hört talas om den här förrän jag började leta efter titlar till denna vecka och den kom genast in på önskelistan. Handlingen i grova drag är att en kvinna, som tros vara psykiskt störd, i själva verket kommunicerar med framtiden. Den låter väldigt spännande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Önskefredag: Dystopier

 1. Helen skriver:

  Magret Atwood har jag stått och hållt i handen många gånger på bibblan men aldrig riktigt vågat ta med den hem. Kanske får blir ändring på det?

 2. Lena skriver:

  1984 läste jag för många år sedan. En riktigt bra bok faktiskt!

 3. 1984 var längesedan jag läste, men den gjorde intryck 🙂 Håller på med The Handmaid’s Tale nu, gillar den!

 4. Therése skriver:

  Eftersom du gillade Kallocain tror jag att du även skulle gilla Fahrenheit 451. Jag läser Kallocain just nu och Bradbury är ganska lik Boye i sitt skrivsätt på nått sätt. Eller om det lite är stämningen som påminner om varandra. Intressant iaf!

 5. Både Brave New World och 1984 är grymma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.