Pride 6x: Jonas Gardell

Pride 6x är en serie inlägg där böcker och dylikt med HBTQ-tema ställs i fokus, sex inlägg – sex dagar i rad under Prideveckan.

Jonas_Gardell_föreläser_om_-Torka_aldrig_tårar_utan_handskar-_(cropped)

Bildkälla: Wikipedia.

Jonas Gardell behöver kanske egentligen inte någon närmre presentation. Han är född 1963 i Stockholms län och verksam som författare, dramatiker, komiker och artist.

Hans första roman Passionsspelet, som kom ut 1985, handlar om hans homosexualitet, om att få vara som en är och om att acceptera sig själv och accepteras av andra. Jag har inte läst den själv och det är därför det i princip står samma sak som på Wikipedia om den.

Däremot har jag läst hans trilogi som börjar med En komikers uppväxt, följs upp av Ett ufo gör entré och avslutas med Jenny. Bara för att vara lite bakvänd så började jag förstås med den sista. Böckerna handlar om Juha och hans bästa vän Jenny, två personer som står utanför, men längtar efter acceptans. Mobbing och svek är centrala teman.

På senare år är det väl ingen som har kunnat missa hans trilogi Torka aldrig tårar utan handskar, som för oss tillbaka till 1980-talet och AIDS-krisens början. I den får vi möta en grupp homosexuella män som blir varandras familj, däribland Rasmus, som kommer till Stockholm från en mindre stad, och Benjamin, som är medlem i Jehovas vittnen. Det är en trilogi som du från första sidan vet kommer att göra ont, men det går inte att se bort, utan hela berättelsen måste läsas från pärm till pärm även när det känns som om någon gnuggar in glassplitter i öppna sår. Läses bäst med en förpackning näsdukar nära till hands.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Pride 6x: Jonas Gardell

  1. Lena skriver:

    Jag har faktiskt varit riktigt dålig på att läsa böcker av Gardell. Men förra året läste jag En komikers uppväxt och därefter Fru Björks öden och äventur, och jag blev så snopen att han skrev så bra. Nu har jag första boken i Torka aldrig tårarna-serien på plattan och Ett Ufo gör entré i bokhyllan som absolut skall läsas.

  2. Henry skriver:

    Han är väldigt jobbig och arrogant privat enligt min egen erfarenhet så jag vill inte stödja hans ego med att betala för hans böcker. Ej heller via biblioteket.

  3. Anna A skriver:

    Har bara läst Mormor gråter av honom, måste se till att ändra på det känner jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.