Reading Habits Tag

Nu har BokradenLena och Eva K taggat mig till att göra den här, så jag känner mig definitivt manad till att göra den 😉

1) Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa? 
Det brukar bli mitt hörn av soffan eller i sängen. När jag vill sträckläsa blir det mest sängen.

2) Bokmärke eller random pappersbitar?
Det blir vad jag har tillgängligt. Jag har allt från pappersbokmärken till finare metallbokmärken, gamla samlarkort till kvitton. Men kvitton händer bara i allmänhet när jag inte har något annat tillgängligt. Ibland struntar jag i bokmärken. Jag brukar komma ihåg vilken sida jag är på.

3) Kan du sluta läsa när som helst eller måste du sluta efter ett kapitel eller efter ett visst antal sidor? 
Jag vill allra helst sluta efter ett kapitel. Jag kan utan problem stanna mitt i ett kapitel (ibland mitt i ett stycke), men vill som sagt helst sluta efter ett kapitel.

4) Äter du eller dricker du någonting när du läser? 
Jag både äter och dricker när jag läser. Men jag undviker att läsa om det är något superflottigt, eftersom jag inte vill ha fettfläckar i böckerna.

5) Brukar du lyssna på musik eller ha på TV:n medan du läser?
Jag kan i allmänhet koncentrera mig så pass på boken att jag kan ha tv:n på eller lyssna på musik när jag läser. Men jag sätter självmant inte på tv:n. Det kan hända att jag vill lyssna på musik samtidigt som jag läser, men aldrig att ha tv:n på utan det blir mest för att vi har en familjemedlem som är beroende av att tv:n står på oavsett om han tittar eller inte…

6) En bok i taget eller flera samtidigt? 
När skolan är igång läser jag alltid flera böcker samtidigt. På sommaren blir det mest att jag läser en i taget, men att det händer att jag varvar böcker med varandra. Nu i oktober tänkte jag försöka börja läsa den fullständiga versionen av Les Misérables och sedan läsa ungefär 100 sidor i veckan. Då kan jag nog bli klar med den i år. (Jag har ju så svårt för tegelstenar, så jag måste läsa annat emellan).

7) Läsa hemma eller överallt?
Jag läser överallt – på bussen, på tåget, på universitetet, i stallet, i bilen, på biblioteket…

8) Läsa högt eller tyst i huvudet? 
I nio fall av tio läser jag tyst i huvudet. Ibland händer det dock att jag läser högt för mina morföräldrars hund när hon ligger i mitt knä, för att hon inte ska känna att jag ignorerar henne.

9) Hoppar du fram i boken eller hoppar du över stycken? 
Jag hoppar aldrig över något (okej då, ”aldrig” i bemärkelsen att såvida jag inte läser om boken, därför då kan jag hoppa över jobbiga partier som jag ändå minns väl). Däremot brukar jag kunna bläddra fram och läsa lite i förväg. Jag brukar aldrig läsa slutet, men det brukar bli att jag läser något stycke längre fram.

10) Bryta rygg eller inte? 
Det händer. Men det brukar bli minimalt och jag vet inte riktigt hur jag bär mig åt när jag gör det. Det blir väl av att jag måste hålla boken på ett visst sätt för att kunna läsa bekvämt. Jag kan tycka att det är lite mysigt med att en bok ser läst ut, bara det fortfarande går att läsa vad som står på ryggen.

11) Skriver du i böcker?
Jag skriver, stryker under och ritar i kurslitteratur, men väldigt sällan i andra böcker. Fast Bibliotekskatten Dewey höll på att råka ut för överstrykningspennan när jag satt och pluggade i torsdags eller onsdags, eftersom jag såg något jag tyckte var fyndigt.

Ibland kan jag fundera på om jag skulle skaffa två exemplar av en klassiker för att kunna klottra ned tankar och reflektioner i marginalerna i det ena exet. Jag älskar nämligen att köpa begagnade böcker och hitta sådana noteringar. Det är kul att se vad som far genom skallen på folk när de läser en bok.

12) Vilka taggar du?
Jag vet inte riktigt vilka som har gjort den tidigare, men vi kan väl köra på dessa:

Lotten
Monika
Carro (romeoandjuliet)
Anna A (Annas bokprat)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Reading Habits Tag

 1. Ewa K skriver:

  Bibliotekskatten Dewey står oläst i min hylla. Måste verkligen läsa den snart. Är en rikitg cat lover.

 2. [Anna] skriver:

  Haha vad du är rolig 🙂 Läser du i stallet? JAg skulle bara gå och pyssla med allt pussa på hästarna och lukta, fast rätt mysig miljö att läsa i 🙂

 3. Lena skriver:

  Jättekul att läsa dina svar!

 4. Freja skriver:

  Kul att få veta mer om dina läsvanor, jag ska oxå besvara de här frågorna när jag hinner!

 5. Monika skriver:

  Kul! Jag ska göra denna i veckan som kommer.

 6. Pingback: TAG: Reading habits | Lottens Bokblogg

 7. Anna A skriver:

  Älskar också att köpa begagnat och läsa i marginalerna. Något att tänka på att köpa två…
  Skulle behöva en spark där bak att läsa Les Mis, vill du cirkla lite på den ung med det upplägg du skrev (har själv utgåvan med lilla tjejen från filmen på tror den är komplett) får du gärna maila mig på msannaandersson (a) gmail.com

 8. Pingback: Reading Habits Tag | Annas Bokbord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.