6 x kärlek av William Sutcliffe

6 x kärlek

Betyg:
Författare: William Sutcliffe
Originaltitel: The Love Hexagon
Översättare: Ola Klingberg
Förlag: Månpocket (2001)
Antal sidor: 311 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Slut hos förlaget.

Handling

I 6 x Kärlek kastas vi in i en bekantskapskrets av sex unga Londonbor – tre män, tre kvinnor – som alla vill ha ut mer av livet. Men vad (eller vem?) är de ute efter? Lisa och Guy har hållit ihop så länge deras kompisar kan minnas. Deras förhållande är något av ett monument över den monogama lyckan. Men när de ska fira sin femårsdag som par, tillsammans med några goda vänner, uppstår oväntade konstellationer som vänder upp och ner på festdeltagarnas relationer.

Kommentarer

Normalt sett har jag inget emot väldigt dialogdrivna berättelser. Faktum är att några av mina favoritnoveller består helt och hållet av dialog. Men då kräver det att rösterna är väldigt olika varandra så att de inte går in i varandra. Det gör de här. 6 x Kärlek inleds med dialog mellan Guy och Lisa och jag vet inte vem som är vem. Dessutom känns det som dialogen är fylld av onödiga tilläggsord, sådana som vi använder i dagligt tal, men sällan blir lyckade i tryckt text.

Men av denna dialog går det lista sig till mycket: de är inte mycket till par. Ett intryck som förstärks av deras fortsatta umgänge med varandra. De är två människor som lever tillsammans och har sex med varandra, men de pratar inte med varandra. Inte om något viktigt. Och det tycker jag inte är mycket till parrelation.

Överlag är det en bok som är fylld av trassliga relationer där avundsjuka och missunnsamhet florerar. Det finns även mycket ohälsosamma tankar kring sex och kvinnor från en manlig karaktärs sida. Varningstecken som får det att krypa i skinnet på mig tycks vara avsedda att vara humoristiska och visa hur patetisk han är. Så jag blir inte det minsta överraskad när han senare försöker våldta en av kvinnorna. Vad som överraskar mig är att det liksom inte händer något. Han känner lite skuld, hon sticker iväg, men han får en tjej och har sex med henne and that’s it. Det får inga konsekvenser och behandlas som om det inte vore en stor grej, vilket driver mig till vansinne.

6 x Kärlek beskrivs som en komedi och jag kan inte se att den är särskilt rolig. Det är en bok om ett gäng med nästan enbart osympatiska karaktärer. Troligen är det medvetet att de inte ska vara sympatiska, har vi diskuterat oss fram, men jag tycker att det måste finnas åtminstone en karaktär som du tycker om. Okej, jag tycker att Graham och Keri på slutet blir lite roliga (fnissar några gånger) och att de är rätt charmiga, men det är bara några få sidor fram emot slutet.

6 x Kärlek misslyckas i stort med att charma mig alls, jag glömmer vad jag har läst och jag är snudd på lättad över att skiljas från dessa karaktärer.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på 6 x kärlek av William Sutcliffe

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Ewa K skriver:

    En omtalad bok på sistone. Kanske jag borde läsa den trots allt.
    Har taggat dig i Reading habits.
    http://holavedsbrudar.blogspot.se/2013/09/reading-habits-tag.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.