Rebecca

Poster för filmen Rebecca

Regissör: Ben Wheatley
Manus: Jane Goldman, Joe Shrapnel och Anna Waterhouse
Skådespelare: Lily James, Armie Hammer, Kristin Scott Thomas
Produktionsår: 2020
Längd: 121 minuter

En ung kvinna arbetar som sällskapsdam åt en rik amerikanska. De befinner sig nu i Monte Carlo, där hon kommer att träffa änklingen Maxim de Winter. Trots sina skilda bakgrunder, inleder de en himlastormande romans som kulminerar i ett hastigt giftermål. Men deras relation förändras när de återvänder till Max hem, den vackra herrgården Manderley. Över ägorna vilar skuggan av hans första fru Rebecca, en begåvad och vacker kvinna som tycks varit älskad av alla. Vår huvudperson känner att hon inte kan leva upp till henne, vilket förstärks av den ogillande hushållerskan Mrs Danvers. Värst av allt är känslan att Max kanske ångrar att han gifte sig med henne, en grå mus som inte kan leva upp till den förtrollande Rebecca…

Daphne du Mauriers Rebecca är en av mina favoritklassiker. Det är en stämningsfull, gotisk berättelse som jag kan återvända till flera gånger. Dock har jag aldrig sett Hitchcocks klassiska filmatisering, men blev sugen på att se den Netflixdistribuerade nyfilmatiseringen med Lily James och Armie Hammer i huvudrollerna.

Dessvärre gör den här versionen av Rebecca mig grovt besviken. Den misslyckas kapitalt med att fånga stämningen i boken, den överhängande fasan och hur huvudpersonen bryts ned psykiskt av sina omgivningar. Försök har gjorts att slänga in skräckelement i form av mardrömmar, där Manderley och Rebeccas skugga tycks sluka Lily James rollfigur. Men den tänkta effekten uteblir då filmen inte kan besluta sig riktigt för om den ska vara ett romantiskt drama eller en skräckberättelse. Istället är den seg, seg, seg, ketchupeffekt – allt händer på en och samma gång.

Snygg är dock Rebecca att se på. Det är vackra kläder och vackert foto. Specialeffekterna i mardrömsscenerna är också välgjorda. Armie Hammer gör en fin tolkning som Maxim de Winter. Jag har lite svårt för Lily James som skådespelare och tycker inte att hon lyckas förmedla det ungdomliga, naiva, optimistiska som präglar vår namnlösa huvudperson. Bäst är dock Kristin Scott Thomas, som porträtterar den kyliga och nedlåtande Mrs Danvers.

Rebecca blev en riktig besvikelse, men jag kommer nog att se Hitchcocks filmatisering i framtiden för att se om jag tycker bättre om den.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Rebecca

  1. Monika skriver:

    Denna nya har jag inte sett och med tanke på vad du skriver så tror jag att jag hoppar över den.

    Nu var det väldigt många år sedan jag såg den gamla versionen och förmodligen var jag både mer lättskrämd och inte så petig med detaljer, men den minns jag som både läskigt och bra.

  2. Lena skriver:

    Har funderat på att se filmen, men blev lite osäker nu.

  3. Åh nej vad trist, jag hade höga förhoppningar på den men då kanske jag kan hoppa över den helt istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.