Recension: Treasures of China

Treasures of ChinaTreasures of China: The Glories of the Kingdom of the Dragon

Betyg: ☆☆☆
Författare: John Chinnery
Förlag: Duncan Baird Publishers (2005)
Antal sidor: 224 sidor

Köp den hos till exempel Adlibris eller Bokus.

Från Kinas första dynasti fram till den sista, Chinnery beskriver Kinas konstskatter, monument och kultur. Varje dynastis egen särart förklaras och exemplifieras för att forma ett porträtt av Kinas historia.

Det här är en sådan bok som jag kommer att bläddra i ibland enbart för att titta på de vackra bilder. För mycket bilder är det – jag skulle gissa på att utan bilderna så är boken kanske bara hundra sidor. Det är inget fel på den skrivna texten. Det är bara det att ibland så är det lite väl kortfattat. Det skummar över händelser och tycks anta att läsaren sedan tidigare känner till det.

Boken får dock stora pluspoäng från mig då den inte bara nämnde Wu Zetian, den enda kvinna som suttit på himmelens tron, utan hade ett rätt stort stycke om henne. Dessvärre mest om hennes stöd till buddhismen och inte om hur hon till exempel förändrade utbildningssystemet. Här skedde också en omnämning som gjorde mig särskilt irriterad. Han nämnde prinsessan Yongtai och att Wu Zetian ångrade hennes död, men inte varför eller hur prinsessan hade dött. Jag vill veta sådant.

Men när man ska täcka ett sådant stort stoff som alla Kinas dynastier på 200 sidor, då är det inte helt lätt. Det handlar väl helt enkelt om att jag inte håller med om den avvägning han har gjort över vad som är viktigt att ta upp.

Dock så är det en lättläst bok med mycket fina bilder och ger en fin första introduktion till Kinas historia.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.