Referenslistor har sina nyttor

Det kanske bara är lite av en pet peeve hos mig, men jag avskyr fackböcker som inte har en referenslista i slutet av boken.

Jag har nu nästan läst ut Välkommen till din hjärna och det slog mig helt plötsligt igår att det inte finns några referenser i texten till var de har tagit informationen ifrån. Inte heller finns det en referenslista i slutet av boken.

Båda författarna är doktor respektive docent i neurovetenskap så jag tror inte direkt att de har fabulerat innehållet i boken, men det är oerhört slarvigt och lojt att inte ha med sina referenser i boken.

Varför jag tycker om referenslistor:

  • Jag kan kolla om fakta stämmer.
  • Jag kan kolla om det finns teorier eller forskningsrön som kanske motsäger en del av rönen i boken.
  • Om jag tycker något är intressant, kan jag kanske hitta fler böcker som behandlar det ämnet.

Jag har svårt att ta facklitteratur på allvar när de inte citerar sina referenser.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.