A till Ö: Bokstaven I

Dagens inlägg involverar klassisk litteratur i verkligen benämningen klassisk, seriemördare, sumeriska gudinnor, manga och en av mina favoritböcker från när jag gick i mellanstadiet.

Inanna: Himlens och Jordens drottning av Diane Wolkstein och Samuel Noah Kramer
Inanna var en av de viktigaste gudomarna i den sumeriska mytologin. I den här boken presenteras de få fragment av hennes saga som finns bevarade till idag. Det är en väldigt intressant och lättläst bok. Det som är intressant är att det inte rör sig om en återberättning av dikternas innehåll, utan verserna i sig presenteras med tolkningar och fotnoter. Det är en av mina favoritböcker från när jag var lite yngre så det känns som om det börjar bli dags för en omläsning.

Isflöjten av Gull Åkerblom
Ovanstående bok och den här är tämligen sammankopplade, då det var i den här som jag först hörde talas om Inanna. Ett av bokens centrala teman är nerstigning i underjorden, vilket även Inanna gjorde. Det är den tredje i en serie om Matilda, vars liv helt plötsligt börjar befolkas av varelser från den nordiska mytologin. Matilda har i boken innan gått segrande från striden på drakens ö och vill nu helst leva ett vanligt liv. Men hon dras in i ett spel med en oerhört hög insats. Definitivt min favorit i serien och nu är jag desperat sugen på att läsa om hela serien i ett kör.

Inu Yasha av Rumiko Takahashi
En äventyrsserie som utspelar sig i det feodala Japan. Kagome Higurashi är en helt vanlig högstadieelev som en dag faller ned i en brunn som för henne tillbaka i tiden. Där träffar hon halvdemonen Inu Yasha och blir involverad i kampen för att hitta alla skärvor av Shikonjuvelen, som ökar dess besittares krafter avsevärt. En av de få mangaserier jag följer och den är absurt lång. Den slutade på hela 56 volymer och jag äger bara 37 stycken (enbart 42 har getts ut på svenska). Vi kan ju säga att jag har en hylla helt avsedd för serien.

I huvudet på en seriemördare av Sven Å. Christianson
Precis som titeln antyder så handlar det här om seriemördare. Den bygger på fallstudier och intervjuer med gärningsmän av grova sexualbrott och våldsbrott. Jag läste den i augusti 2010 och enligt mina anteckningar då så tyckte jag att den var särskilt bra om man har planer att skriva om våldsbrott.

Iliaden av Homeros
Det behövs ingen närmare förklaring av den här, men jag kan rekommendera att läsa den. Den är inte helt lätt, men inte heller särskilt svår och det är väldigt intressant att läsa den istället för att läsa om den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på A till Ö: Bokstaven I

  1. Bera skriver:

    Inu Yasha är en klar favorit hos mig. Kika in på min blogg på måndag då jag skriver några rader om serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.