Rent spel av Tove Jansson

Omslagsbild Romaner, som innehåller Solstaden; Den ärliga bedragaren; Stenåkern samt Rent spel

Författare: Tove Jansson
Förlag: Modernista (2017)
Antal sidor: 114
Recensionsexemplar: Nej.

Mari är en författare och Jonna en konstnär. De bor på varsin ände av ett stort flerfamiljshus och deras ateljéer är sammanlänkade med en lång vindshall. Genom decennierna har de bråkat, arbetat och skrattat med varandra. Men aldrig har de riktigt slutat överraska varandra. Deras liv är intimt sammanflätade när de tittar på Fassbinderfilmer och västernfilmer, kritiserar varandras arbete, tillbringar tid på en enslig ö, reser genom sydvästra Amerika, och förvandlar livet till inget mindre än konst.

Innan jag började läsa Tove Janssons verk som riktar sig till vuxna, hade jag ingen aning om att hon levde tillsammans med en kvinna. Rent Spel har sin grund i självbiografin, med Tove som Mari och Tuulikki Pietilä som Jonna. Det är berättelsen om en mogen kärlek, stadig och trygg oftast, även om det finns utrymme för att bli irriterad på den andra. De är olika, men irritationen är snart övergående. Trots att de lever separat, finns det en intimitet och närhet mellan dem som är svårslagen.

Jag har höga förväntningar på Rent spel, som den inte riktigt når fram till. Det är ingen sammanhängande historia; snarare en samling anekdoter som slår ned på olika ögonblick i deras liv. Det är korta episoder, skrivna i Janssons omisskännliga stil. Det finns en del visdom, en del humor och härlig grinighet mellan bokens pärmar, men det fragmentariska formatet fångar mig inte riktigt på det sätt som jag hade hoppats.

Rent spel är ändå en fin skildring av en innerlig, mogen kärlek som har vuxit fram över tid och fått chansen att bli trygg i personernas olikheter.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.