Samlade dikter och prosa 1954-2004 av Tomas Tranströmer

Omslagsbild Samlade dikter och prosa 1954-2004

Författare: Tomas Tranströmer
Förlag: Bonnier Pocket (2012)
Antal sidor: 486 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Med sitt särpräglade metaforrika språk har Tomas Tranströmer sedan debuten 1954 med 17 dikter befäst sin plats som en av Sveriges största poeter. Samlade dikter och prosa 1954 -2004 innehåller Tomas Tranströmers samtliga publicerade diktsamlingar samt prosastycket Minnena ser mig från 1993. (Baksidestexten.)

Första gången jag läste Tomas Tranströmer var på engelska, i en kurs i Creative Writing som gavs på högskolan i Malmö. Det fick mig att tänka att jag borde skaffa hem hans Samlade dikter och prosa 1954-2004. Men det dröjde innan jag fick tummen ur.

Det som slår mig med Tomas Tranströmers dikter, vilket gör Samlade dikter och prosa 1954-2004 till en ren njutning att läsa, är de bilder han målar upp inför läsarens inre. Han har ett alldeles säreget bildspråk. Ta bara meningar som ”vaken i mörkret hör man stjärnbilderna stampa i sina spiltor högt över trädet” (ur dikten Storm) eller ”stormen sätter sin mun till huset och blåser för att få ton” (ur dikten En vinternatt.) Smaka på dem. Se bilderna de frammanar. Känslan de väcker.

Samlade dikter och prosa 1954-2004 tvingar mig att sakta ned min läsning. Jag får lov att läsa långsamt för att inte missa en stavelse, missa en rytm. Allting är så välbalanserat och vackert att det skär i mig. Detaljerna i naturskildringarna är ack så vackra. Han lyckas fånga människans sökande och hennes inre på ett sätt som nog många människor känner igen sig i.

Samlade dikter och prosa 1954-2004 är på det stora hela ett skärande vackert verk. Ett av de där nobelprisen du känner är välförtjänt.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Samlade dikter och prosa 1954-2004 av Tomas Tranströmer

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.