Hundars hälsa och sjukdomar av Berit Wallin-Håkansson

Omslagsbild Hundars hälsa och sjukdomar

Författare: Berit Wallin-Håkansson
Förlag: Ica bokförlag (2011)
Antal sidor: 104 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Både jag och min syster, som är hundägare, kommer från hästarnas värld ursprungligen. Om hästar skrivs det spaltmeter av böcker, däribland böcker om hästars anatomi och om deras sjukdomar. På hundsidan är det utbudet förvånansvärt skralt. Så när jag fick syn på Hundars hälsa och sjukdomar på årets bokrea kände jag mig tvungen att slå till.

Vad jag inte riktigt var beredd på är att Hundars hälsa och sjukdomar är uppbyggd som sådan att veterinär Berit Wallin-Håkansson svarar på några av de frågor hon har fått under sitt yrkesliv. Detta innebär att det blir en skaplig spännvidd – allt från om du är tvungen att ha tikskydd på din tik när hon löpet (svar: nej) till avsnitt om parasiter. Boken är uppdelad i olika avsnitt, såsom hundens sinnesorgan, parasiter, tiken, hanhunden etcetera. Allt är lättöverskådligt och det fungerar att använda boken som ett uppslagsverk.

Det märks att Hundars hälsa och sjukdomar har några år på nacken, då den inte riktigt är a jour med den senaste forskningen. Därtill leder formatet som sådant att du får kortfattade, översiktliga svar på frågorna. Du lär dig en hel del, men jag skulle vilja gå mer in på djupet. Men så är det ju som med alla hälsoböcker: du börjar så smått se sjukdomar överallt och får säga till dig själv på skarpen att skärpa dig.

Hundars hälsa och sjukdomar är en lättöverskådlig, informativ bok som varje hundägare borde ha i sin bokhylla.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.