Skönhetens väg av Martha Hall Kelly

Författare: Martha Hall Kelly
Originaltitel: Lilac Girls
Översättare: Thomas Andersson
Förlag: Bookmark förlag (2018)
Antal sidor: 536 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Caroline Ferriday arbetar som volontär på den franska ambassaden i New York och har just mött mannen i sina drömmar. I ett tyskockuperat Polen tar sextonåriga Kasia sig an spionuppdrag för att imponera på pojken som hon älskar. Tyska läkaren Herta ser inget annat val än att börja arbeta i ett koncentrationsläger för att försörja sig. När Kasia blir tillfångatagen av tyskarna kommer hennes och Hertas vägar att korsas på ett sätt som får ödesdigra konsekvenser. När Carolines välgörenhetsarbete för henne till Europa efter kriget kommer hon att möta Kasia, ett möte som kommer att förändra de bådas liv.

Skönhetens väg är Martha Hall Kellys debutroman. Idén till den fick hon efter att ha besökt den verkliga Caroline Ferridays trädgård, som finns kvar idag, och fick reda på hennes insatser under kriget och överlevarna från koncentrationslägren. Även Herta Oberhauser är en verklig person, som dömdes i Nürnberg för sina brott mot mänskligheten. Kasia och hennes syster är baserade på två polska systrar, men sammansatt av flera överlevares berättelser från Ravensbrück. Detta är en berättelse om systerskap på flera olika plan.

Hall Kelly har varit märkbart engagerad när hon skrev Skönhetens väg. Carolines del av berättelsen är den som jag upplever som minst intressant, medan Kasias och Hertas delar griper tag i mig. Experimenten som utfördes på fångar i Ravensbrück var för mig okända och det är tuff läsning. Det är svårt att se hur en människa kan rättfärdiga att behandla andra människor på detta vis, att utsätta dem för dessa grymheter som fick livslånga konsekvenser. Även om det är krävande läsning är det viktigt att vi inte glömmer bort vad som hände under andra världskriget.

På ett snyggt sätt flätas de olika kvinnornas öden ihop i Skönhetens väg. Författaren har lyckats med att ge varje karaktär sin unika röst. Trots dess gedigna längd är det en bok som håller mig fast i sitt grepp från första till sista sidan. Om jag ska vara petig så är jag inte speciellt förtjust i Carolines kärlekshistoria med en fransk skådespelare, som inte har någon basis i verkligheten, och som jag tyckte stal uppmärksamhet från det som faktiskt gjorde boken så bra som den var: fokus på kvinnors upplevelse under andra världskriget och bortglömda grymheter. Varför måste det slängas in en kärlekshistoria i varje berättelse nu för tiden?

Skönhetens väg är en välskriven debut om grymhet, vänskap och lojalitet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Skönhetens väg av Martha Hall Kelly

  1. Lena skriver:

    Den boken verkar intressant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.