Xirianas gåta av Joseph A. Davis

Författare: Joseph A. Davis
Serie: Markus av Trolyrien, #3
Förlag: Pärlan förlag (2018)
Antal sidor: 388 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Något står inte rätt till i Valarien. En mystisk farsot far över landet och hotar allt liv. Ondskefulla mördarväxter från Mardurien hotar att suga livskraften ur landet. Samtidigt har Xiriana, kréernas mystiska ökengudinna, ett fast grepp om prins Albrak. Hon lovar att göra honom till en trollkarl lika mäktig som hans urfader Albior. Frågan är bara om Albrak kan lita på hennes motiv. Till detta kaos kallas Markus av Trolyrien för att försvara landet mot Marduriens monster. Kan Albrak räddas och, framför allt, kan Valarien räddas från Marduriens mörker?

Xirianas gåta är tredje delen om Markus av Trolyrien, en vanlig pojke från vår värld som kallas till det märkliga Valarien för att försvara det mot de monster som hotar dess rike. Boken dök upp som en överraskning hemma hos mig och det är jag väldigt glad över. Jag har tyckt om de tidigare böckerna om Markus och den märkliga värld han hamnat i, där folk spottar på varandra som artighetsbetygelse och rider runt på jättefjärilar. Eller vars byar alla innehar en jättelik snigel som äter deras sopor.

I Xirianas gåta är de absurda och humoristiska inslagen nedtonade, även om de fortfarande finns där. Istället är det en mörkare berättelse som möter oss. Hoten växer sig allt starkare. Hjältarna tvingas brottas med stora problem. Markus måste fatta ett beslut om var han egentligen hör hemma: Valarien eller Trolyrien. Samtidigt finner hans vän Diomeda att rollen som drottning för med sig andra prövningar. Kan hon följa sitt hjärta i kärleken eller måste hon gifta sig med den kandidat som bäst gynnar landet? Sökandet efter ett sätt att rädda Valarien och prins Albrak, som har fångats i en fälla mycket svårare än han kan förstå, bjuder på många farofyllda situationer.

Det är klassisk fantasy med mycket resande hit och dit, men till skillnad från sina föregångare segar aldrig någonsin Xirianas gåta ihop. Istället är det spännande mest hela tiden. Jag som tycker om mörker blir ju förtjust i den lite mörkare tonen, samtidigt som jag fortfarande tycker om de humoristiska inslagen som finns. Drivet att ständigt läsa vidare finns där. Jag kan tänka mig att den tänkta målgruppen kommer bli mycket förtjust i den här serien.

Xirianas gåta bygger på ett kreativt världsbygge fyllt av berättarglädje och med sin lite mörkare ton blir jag såld på den. Ser mycket fram emot nästa del.

Andra böcker i serien

Markus av Trolyrien (recension)

Verarnas drottning (recension)

Xirianas gåta

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.