Författare: Fanny Ambjörnsson Förlag: Ordfront (2004) Antal sidor: 361 sidor Recensionsexemplar: Nej Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus
I en klass för sig är Fanny Ambjörnssons doktorsavhandling. Subjekten för avhandlingen är ett trettiotal tjejer mellan 16 till 18 år, på två skilda gymnasieprogram. De går på Samhällsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet, två klasser med olika syn på sig själva och andra. Avhandlingen ger en unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen. Om vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar i konstruktionen av att vara tjej.
Om det är så att du vill läsa akademiska texter som ren nöjesläsning, kan jag rekommendera att plocka upp en socialantropologisk text. Särskilt de som bygger på deltagande observation, då det blir lite som en berättelse att läsa. Jag har läst flera av Fanny Ambjörnssons böcker och alla har de varit intressanta och tankeväckande på sina viss. I en klass för sig är inget undantag. Samhället ser i med allmänhet med förakt på tonårstjejer och deras aktiviteter avfärdas som oviktiga och ytliga. Därför blir det intressant när dessa tjejer får inta huvudscenen, när vi får ta del av de komplexa ritualer och avvägningar som krävs för att bygga bilden av den normala tjejen. Hur detta skiljer sig åt gentemot de olika grupperna. Hur samhällstjejerna intar en mer traditionellt, tillbakadragen medelklasspräglad femininitet, medan barn- och fritidstjejerna gärna utmanar medelklassföreställningen om vad det innebär att vara tjej och tar plats.
Visst att I en klass för sig kan kännas lätt daterad idag, men många av de poänger som Ambjörnsson gör är fortfarande giltiga. Fernissan är kanske annorlunda idag, men det som ligger under ytan är fortfarande giltigt. Att förvandla sig själv till tjej är fortfarande något som kräver en hel del jobb och som är snävt styrt.
I en klass för sig riktar strålkastarljuset mot tonårstjejen och bjuder på riktigt intressant läsning.
Pingback: Månadsrapport: Augusti 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson