Verarnas drottning av Joseph A. Davis

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Författare: Joseph A. Davis
Serie: Markus av Trolyrien, #2
Förlag: Pärlan förlag (2017)
Antal sidor: 352 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från författaren. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Kung Josua har utropat den unga kvinnan Diomeda till arvtagare av tronen i Valarien, men detta anspråk har inte tagits emot väl. Istället lever hon i exil bland verarna. Även Albrak är på flykt, men undan greve Stronius Pärlehand som har tagit makten i riket och smider ränker som kan betyda landets undergång. Verflickan Ilasa räddas av Albrak när monster anfaller dem och nu följer hon honom som hans personliga tjänare. Denna osannolika trio blir kallad till kréernas land, där matriarken vill tala om Valariens framtid. Resan för dem genom den brännande öknen till Sirana, en glittrande stad av glas. Nu står mycket på spel för Valarien.

Verarnas drottning är andra delen i en serie, som tog sin början med att en ung man från vår värld hamnade i det märkliga Valarien. Här spottar en på varandra av artighet och rider runt på jättefjärilar. Humor och absurditet lite i Terry Pratchetts anda, som jag tyckte om när jag läste den. När författaren undrade om jag även ville läsa del två så tackade jag genast ja.

Det klassiska spåret fortsätter i Verarnas drottning med allt detta resande som de gör. De springer än hit, än dit, för att komma på ett sätt att lösa vem som har rätt till tronen. Allt detta i ett ständigt spel med ränker och intriger, och hot om att bli förrådda. Som bok är denna allvarligare, vilket kan bero på att det inte blir lika många underhållande kulturkrockar. Även om det blir en del när verflickan Ilasa möter ljusbornas verklighet och underliga seder. Markus själv gör inte entré förrän sent in i handlingen, och då känns det som om han mest slängs in för att knyta samman med den tidigare boken.

Liksom föregångaren finns det oftast ett driv i Verarnas drottning att läsa vidare, att ta reda på vad som kommer att hända, vad Albrak kommer ställa till med härnäst. Samtidigt lider den ännu mer av sin föregångares problem att bitvis sega ihop. Det finns nog bitar som kunde ha klippts bort för att få upp tempot en aning.

Men jag tycker om blandningen av humor och allvar, och världsbygget med sina underbart absurda inslag. Verarnas drottning slutar dessutom på ett sätt som gör mig nyfiken på vad som kommer att hända härnäst…

Andra böcker i serien

Markus av Trolyrien (recension)

Verarnas drottning

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Verarnas drottning av Joseph A. Davis

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.