Synd av Robert Warholm

Författare: Robert Warholm
Förlag: FramSteget bokförlag (2017)
Antal sidor: 245 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från författaren. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Skådeplatsen är sent 1800-tal i den värmländska socknen Frykeboda. Klockaren, tillika poststationsföreståndaren, hittas mördad på sitt kontor. Motivet tycks vara rån. Fjärdingsman Alfred Karlsson kallas till plats för att utreda brottet och inser att han måste kalla in länsman Nathanael Efraimsson för att försöka få tag i gärningsmannen. Inte kan det väl vara någon i socknen som är den skyldige? Det måste vara någon utomstående. Men ju mer de nystar i fallet, desto klarare blir det att det finns åtskilliga synder att bekänna…

Robert Warholm är en bokbloggarkollega som debuterade tidigare i år med Skam, en deckare i historisk miljö. Eftersom han är en kollega så har vi haft en del kontakt via nätet och jag har även gett synpunkter på omslag. Han följer upp debuten med Synd, som även den är baserad på ett verkligt mordfall där han har låtit fantasin spinna loss. I det här fallet ett mordfall som aldrig blev löst.

Liksom sin föregångare är Synd författad på ett sätt som inte erbjuder det minsta motstånd i läsningen. Det är lätt hänt att tänka: bara ett kapitel till. Språket flyter på bra. Det är smyckat med precis rätt mängd detaljer och uttryck för att skapa illusionen av tidstypiskhet, utan att för den skull kännas ålderdomligt och tillkrånglat. En balansgång som är svår att hålla, men som Warholm lyckas mycket väl med.

Vad jag saknar lite i Synd i jämförelse med debuten är att få följa med i det vardagliga livet för människorna. Berättandet i denna är mer rakt på och följer nästan uteslutande mordutredningen. Efter en stund tröttnar jag på Nathanael Efraimssons dåliga insikt i sin alkoholproblematik, även om jag förstår poängen som Warholm försöker göra. Att alkoholproblem bara ansågs vara ett problem för de lägre klasserna, medan de högre upp kunde supa till rätt friskt utan att för den skull få sig en beta.

Synd utspelar sig också under en längre tid, vilket gör att den på slutet börjar kännas lite utdragen. De sista kapitlen känns hoppigare i jämförelse med de tidigare, då det kan gå ganska många år mellan dem.

Synd är mer än renodlad deckare än sin föregångare, men det är en kompetent berättad bladvändare som säkerligen kommer mottas väl av deckarentusiaster.

Andra böcker i serien

Skam (recension)

Synd

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Synd av Robert Warholm

  1. Pingback: Synd av Robert Warholm | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.