The Normal Heart

Regissör: Ryan Murphy
Manus: Larry Kramer
Skådespelare: Mark Ruffalo, Matt 
Bomer, Taylor Kitsch, Jim Parsons, 
Julia Roberts, Jonathan Groff
Produktionsår: 2014
Längd: 127 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
DVD | CDON, Discshop

Året är 1981 och Ned Weeks ger sig av till Fire Island Pines för att fira en väns födelsedag. Under firandet kollapsar Craig, men viftar undan det. Snart står det klart att en skrämmande sjukdom är i omlopp, som främst tycks drabba homosexuella män. När Ned kommer i kontakt med läkaren Emma Brookner inser han att något måste göras. Tillsammans med sina vänner startar han en aktivistgrupp för att sprida kunskap och medvetenhet kring AIDS, samtidigt som myndigheterna tycks slå dövörat till. Neds högljudda och aggressiva sätt att konfrontera politiker och media gör att han kommer i konflikt med resten av gruppen, men även sin älskare Felix Turner.

The Normal Heart är baserad på pjäsen med samma namn och som är skriven av Larry Kramer, som är den verkliga förebilden för Mark Ruffalos karaktär. Ibland märks det att manus är skrivet för scenens värld snarare än filmens, vilket kan leda till en känsla av teatralitet. Samtidigt är det en film som rör upp starka känslor, som får mig att gråta, att skratta, att förälska mig lite smått i karaktärerna. Filmen lyckas gestalta den känsla av att kämpa i motvind som måste ha varit så påtaglig för aktivisterna och hur svårt det var att enas om den bästa strategin för att nå ut med budskapet.

Rollistan i The Normal Heart är imponerande och bidrar till att filmen blir så stark som den är. Mark Ruffalo är fenomenal som den aggressive Ned och har fin kemi med Matt Bomer, som spelar älskaren Felix Turner. Jim Parsons spelar en intagande roll som gruppens ständige medlare. Julia Roberts gör bra ifrån sig som läkaren som känner sig konstant motarbetad från alla håll.

The Normal Heart är klart sevärd, men ladda upp med näsdukar och härda ditt hjärta. Det kan bli brutalt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Normal Heart

  1. Lena skriver:

    Oj, den filmen har jag inte sett. Den verkar otroligt sevärd.

  2. Pingback: The Prom - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.