En smakebit på søndag: Kriget har inget kvinnligt ansikte

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Den härliga sommarvärmen har gjort att jag har kunnat sitta ute på verandan och läsa i solen. Tur är väl det. I regn och rusk skulle jag nog inte orka med nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj bok Kriget har inget kvinnligt ansikte. Boken handlar om de kvinnor som stred i Röda armén, sida vid sida med männen. Men medan männen efteråt betraktades som hjältar blev kvinnorna betraktade med misstänksamhet och inte sällan förakt. Deras berättelser tystades ned, tills Aleksijevitj började söka upp dem och bad dem berätta sin historia.

Boken bygger på de djupintervjuer som författaren gjorde med kvinnorna. Det är därmed i mångt och mycket deras egna ord som lägger grunden för bilden av kriget. Aleksijevitj flikar ibland egna intryck, hur det har gått till när hon har valt vad som ska komma med i boken och samtal med censorn. Det är brutal och stark läsning.

Veckans smakbit är ett utdrag ur den dagbok hon förde medan hon arbetade med boken och kommer från sidan 19:

Bildkälla: Goodreads.

Historien genom de oansenliga vittnenas och deltagarnas berättelser. De osynligas. Det är vad som intresserar mig – det skulle jag vilja göra litteratur av. Men berättarna är inte bara vittnen – långt därifrån – de är också skådespelare och författare. Det är omöjligt att komma verkligheten alldeles nära. Mellan verkligheten och oss står våra känslor. Jag förstår att jag har att göra med olika versioner – var och en har sin egen version, och först när de blivit tillräckligt många och korsar varandra föds bilden av människor som levde då.

[…]

Jag skriver inte om kriget, utan om människan i kriget. Jag skriver inte krigets historia, utan känslornas historia. Jag är en själens historiker. Å ena sidan utforskar jag en konkret människa, som lever under en konkret tid och som har deltagit i konkreta tilldragelser, men å andra sidan måste jag urskilja den eviga människan i henne. Evighetens skälvning. Den som alltid finns i människan.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

34 svar på En smakebit på søndag: Kriget har inget kvinnligt ansikte

  1. Monika skriver:

    Låter som ett märkligt beteende, att göra skillnad på hjältar och hjältar. Jag blir ju lite nyfiken på vilka som betraktade dem med misstänksamhet och förakt, män eller andra kvinnor.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Både män och kvinnor. Det fanns en föreställning om att de dels inte var ”riktiga” kvinnor efter att ha befunnit sig i en manlig miljö, dels att de var ”förbrukade” – att de skulle ha haft mycket kärleksaffärer vid fronten. Så de hade det inte lätt efter kriget.

  2. Lion´s Library skriver:

    Så skönt med sommarvärmen 🙂 Tack för intressant och tänkvärd smakbit!

  3. Svetlana lyckas verkligen göra litteratur av detta.

  4. Marie Eggimann skriver:

    Tack för smakebiten ingen bok som lockar mig till läsning tyvärr.

  5. Lottens bokblogg skriver:

    Den här är jag väldigt nyfiken på, men den får vänta tills jag orkar med tyngre litteratur.

  6. Eva Trillian skriver:

    En bok jag allt tänkt läsa – men ännu har det bara inte blivit av! Tack för smakbiten!

  7. astridterese skriver:

    Den har jeg her i bokhyllen og skal ”snart” lese den.
    Jeg har en bokhylle for de jeg skal lese først. Der tror jeg nå, uten å overdrive, at det ligger 100 bøker. Mannen min spurte senest i går om ikke vi hadde blitt enige om at bøkene skulle være inni bokhyllen og ikke oppå. Men det er helt umulig å gjennomføre 😀
    Ha en riktig fin søndag!

  8. Cicilie skriver:

    Takk for tankevekkende smakebit. Dessverre nok ikke en bok jeg kommer til å lese med det første.

  9. Kajsa skriver:

    Just nu är min sinnesstämning inte tillräckligt uppåt för att orka med en så tung (och viktig) bok. Men jag vill väldigt gärna läsa om dessa kvinnor någon gång. Tack för smakbiten!

  10. Boklysten skriver:

    Jag är jättesugen på att läsa någon av hennes böcker men det får nog vänta till efter sommaren för på sommaren orkar jag inte med ”tyngre” litteratur. Tack för smakbiten!

  11. För länge sen, när vi fortfarande hade GP, brukade jag läsa artiklar av henne med stort intresse. Har inte tagit mig för att läsa ngn bok än, men den här låter som en bra att börja med. Intressant ämne med kvinnliga soldater och vad som hände efter inte minst.

  12. Bokdamen skriver:

    Tack för smakbiten! Den här vill jag läsa, hade tänkt göra det i jorden runt utmaningen men tror den får vänta till senare, känns lite för tung just nu.

  13. Lena skriver:

    Tack för smakbiten. Har tre böcker av Svetlana i hyllan och har tänkt läsa någon av dem snart.

  14. Anna skriver:

    Det är en väldigt speciell bok – jag håller också på med den, men det blir korta bitar i taget. Mer orkar jag inte riktigt. Tack för smakebiten!

  15. Åsa skriver:

    En bok jag vill läsa. Tack för smakbitar ur den!

  16. Har haft hemma den från biblioteket, men orkade inte börja på den då… Men det blir nog ett nytt försök så småningom 🙂

  17. A ROOM OF MY OWN skriver:

    den ska jag också läsa. jag gillade Tiden second hand. tack för smakebiten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.