Veckoutmaning: Karaktärer i utkanten

Rooney-Mara-Lisbeth-Salander-The-Girl-with-the-Dragon-Tattoo-711x460

Det känns som om jag är sist på bollen, men jag tänkte ändå hänga på Kulturkollos veckoutmaning. Så här skriver Fanny: Veckans utmaning går ut på att lista minnesvärda karaktärer som lever/har levt/levt fiktivt i utkanten. Du kan inkludera såväl verkliga som påhittade karaktärer. Det kan handla om såväl grupper som individer och det kan handla om såväl frivillig och ofrivillig utanförskap. 

När jag såg veckans utmaning var det första jag tänkte på Arkiv X. Just nu tittar jag på säsong 7, så det ligger ju nära till hands. På sätt och vis kan en ju säga att Fox Mulder är en karaktär som lever i utkanten. FBI-agent är ett respektabelt yrke, men det blir mindre respektabelt när du tror på att utomjordingar för bort människor, det paranormala och gigantiska konspirationer från en skuggregering. Då blir en ju genast lite marginaliserad och förlöjligad.

Men det var faktiskt inte Mulder jag hade i åtanke denna gång. Avsnitt tre i sjunde säsong, Hunger, är ett så kallt monster of the week-avsnitt. Mulder och Scully ska utreda ett fall där någon äter hjärnor. Men det är inte dem som är i centrum för avsnittet, utan det är monstret. Allt berättas ur hans synvinkel och vi får följa hans kamp för att stå emot hungern, för att inte kapitulera inför drifterna. Avsnittet är så starkt berättat att det nog är det som jag kommer att komma ihåg bäst från den här säsongen.

Om en skulle gå till mer verklighetsnära karaktärer, så kom jag att tänka på karaktärerna i Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. I böckerna och tv-serien får vi möta ett gäng homosexuella män under 80-talet, som hamnar utanför på grund av sin sexualitet och senare AIDS-hysterin. Men där inne bygger de upp en egen gemenskap och familj.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Veckoutmaning: Karaktärer i utkanten

  1. Monika skriver:

    Måste nog snart ta tag i den där boxen med alla Arkiv X-säsonger utom den sista, men den har jag inspelad 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.