Spiderwick: Underhållande äventyr

Spiderwick ChroniclesBetyg: ☆☆☆
Regissör: Mark Waters
Skådespelare: Freddie Highmore, Mary-Louise Parker, Sarah Bolger, Nick Nolte
Produktionsår: 2008
Längd: 92 minuter

Finns till exempel hos Ginza och CDON.

Handling

Jared Grace är asförbannad över att behöva flytta ifrån New York till det ensliga hus som hans mamma har ärvt. I samma stund som familjen flyttar in börjar underliga saker hända. Snart hittar Jared en bok, Arthur Spiderwicks fälthandbok, som avslöjar sanningen om huset: en värld full av dolda varelser. Syskonen Grace dras in ett äventyr för att bevara bokens hemligheter.

Kommentarer

Excentriska sagovarelser? En bok som ligger i centrum för hela berättelsen? Det är en grip med i filmen? JA, TACK! Spiderwick är ett roligt, fartfyllt äventyr som får mig att skratta högt flera gånger. Även vuxna har behållning av den och den är inte alldeles för läskig för barn heller, även om den nog skulle ha varit lite läskig för mig när jag var i nioårsåldern.

Freddie Highmore är en av mina favoritbarnskådisar. När han ska spela de två enäggstvillingarna Jared och Simon kommer han till sin fulla rätt. De hade inte behövt klä tvillingarna i olika kläder; bara kroppspråket avslöjer vilken av tvillingarna det är. Simon är stel och gubbig, medan Jared är mer flytande och explosiv i sina rörelser.

Filmen är dock lite klyschig med sina stereotyper. Det är den smarte, nördige brodern; den aggressiva brodern som alltid får skulden för allting och som ingen lyssnar på; det är systern som tycker att bröderna är otroligt irriterande och så är det den stressade mamman. Humorn väger för det mesta upp klyschorna, men det förändrar inte faktumet att det här är karaktärer som vi har sett tusen gånger om.

Om en ska försöka klämma in fem böcker (!) i en film som är nittio minuter, är det inte konstigt att tempot blir lite lidande. Saker får inte mogna till och ta den plats som krävs för att det ska få en emotionell påverkan, utan det rusas förbi. Vem var sedan Pipgrisen? Vad hade han för roll? Det känns som om han skulle ha kunnat integreras mer i berättelsen. Nu var han praktiskt bara där för att kunna ge dem förmågan att se sagovarelser.

Spiderwick är en rolig, spännande film som passar för så gott som hela familjen, även om den har sina brister.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Spiderwick: Underhållande äventyr

  1. Spiderwick är en bokserie som jag är ganska sugen att läsa. Jag vet att jag har sett filmen men kommer inte ihåg så mycket..

  2. Lena skriver:

    Borde verkligen se den!

  3. Jennah skriver:

    Riktigt bra familjefantasy!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.