Spionen av Paulo Coelho

Omslagsbild Spionen av Paulo Coelho

Författare: Paulo Coelho
Originaltitel: A espiã
Översättare: Ulla Meyer Gabrielsson
Förlag: Bazar förlag (2016)
Antal sidor: 189 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Spionen har Paulo Coelho tagit inspiration av den berömda kurtisanen Mata Hari, som anklagades för att vara spion och avrättades för detta för ett hundra år sedan. Mata Hari var en berömd dansös under första världskriget, och blev nära vän med flera av dåtidens rikaste och mäktigaste män. Hon fick betala ett högt pris för sin frigjordhet. I fängelset fick hon papper och penna, och det är genom sista brevet som skrevs en vecka innan avrättning som Coelho återger Mata Haris liv. Från fängelset avslöjar hon sina livsval och sin egen sanning från barndomen i en liten nederländsk stad till de olyckliga åren som hustru till en alkoholiserad soldat på Java och slutligen den väl uträknade vägen mot kändisskapet i Frankrike. Var hon verkligen spion eller var hennes starka kvinnlighet ett hot mot männen djupt inne i maktens korridorer?

Coelho, Coelho, var ska vi börja med dig? Spionen är den andra boken som jag läser av denna författare och jag måste säga att jag inte förstår grejen. Det är en nog så kompetent berättad historia, men Mata Hari kommer aldrig riktigt till liv. En berättelse som slinker ned utan problem, men som inte lämnar några bestående intryck efter sig.

För att skildra hennes liv, går Spionen verkligen inte in på djupet. I Coelhos skildring går hon en väg mot berömmelse med lätthet, och han missar därmed den desperation och fattigdom som ledde till att hon gjorde de karriärval hon gjorde. Hon åker till Paris, träffar de rätta människorna och blir rik. Aldrig att hon saknar sin dotter eller plågas av förlusten. Det lär finnas mycket tankar kring hennes karriär och dottern i breven hon skrev, som Coelho helt enkelt har exkluderat.

Varför? Därför att med Spionen vill han stöpa om henne till en feministisk ikon, en frigjord kvinna som njöt av sex och sökte berömdhet och pengar. I verkligheten försökte hon sig på en hel del andra karriärer. Hon tyckte inte om sex, efter att ha levt med sin våldsamme make. Mata Haris berättelse är en berättelse om en kvinna som överträder och klättrar högt, men vars överträdelser straffas hårt. Hon straffas för att hon ligger runt, för att hon är oberoende, för att hon inte är det en kvinna förväntas vara. Men vägen mot detta är inte lätt. Den är kantad av glas och taggtråd. Hon var en komplex kvinna, som görs väldigt endimensionell i Coelhos bok.

Nej, jag tror Spionen är mitt sista försök med den här författaren. Jag kan helt enkelt inte se vad det är som gör honom så populär.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Spionen av Paulo Coelho

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.