Bullet journal-metoden av Ryder Carroll

Omslagsbild Bullet journal-metoden av Ryder Carroll

Författare: Ryder Carroll
Originaltitel: The Bullet Journal Method
Översättare: Kjell Waltman
Förlag: Volante (2018)
Antal sidor: 302 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ryder Carroll testade i åratal olika organisationssystem, både online och offline, men inget av dem passade hans sätt att tänka. Till slut skapade han en egen metod för att bli mer fokuserad, konsekvent och effektiv. Han kom att kalla den för bullet journal, en metod som på bara några år har vuxit till en global rörelse. Bullet journal-metoden hjälper dig att få kontroll över livet, att fokusera din tid och energi på det som är verkligt meningsfullt, både på arbetet och i ditt privatliv.

Jag vet inte i hur många år jag har hållit på med bullet journaling, men det är ett tag nu. För mig är det system som fungerar väldigt väl. Men det var inte förrän i år som jag kom på att Ryder Carroll hade skrivit Bullet journal-metoden och insåg att jag kanske borde läsa den.

Glad är jag att jag har gjort det, då Bullet journal-metoden ger mig en djupare förståelse och inspiration för hur jag kan använda min bujo i verkliga livet. Jag har sett framtidsloggar, till exempel, men inte riktigt förstått hur de funkar. Efter att ha läst boken inser jag hur oumbärliga de skulle vara för mig, så i min nästa bujo ska jag satsa på att göra en ordentligt.

Det jag tycker är mest intressant med Bullet journal-metoden är de praktiska råden för hur du lägger upp din bullet journal och hur du kan anpassa den efter dina egna behov. (Jag är inte galet förtjust i att Carroll kallar en del för mina mest använda kollektioner för skräpkollektion; med min historik av depression behöver jag faktiskt logga vad för tv-serier jag kollar på eftersom jag gärna skär bort på sådant som jag mår bra av när jag hamnar i ett skov.)

Mindre intressant med Bullet journal-metoden är kanske försöket att placera in det hela i en filosofi. Det känns lite krystat och lite självhjälpsbok. Men samtidigt finns det en del intressant i den. Jag tror inte att det går att leva livet till fullo med intentionalitet. Ibland måste man få ha skräpdagar när man inte tar sig vidare, utan bara är. Men jag tycker om idén att använda sin bullet journal för att reflektera och komma fram till vilka saker som kanske inte ger en glädje längre i livet.

Bullet journal-metoden är lättskrivet och konkret om ett väldigt kraftfullt organisationssystem, som verkligen har gett mig mer glädje i livet.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bullet journal-metoden av Ryder Carroll

  1. Pingback: 1000 idéer för din bullet journal av Helen Colebrook - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.