Stormsystern av Lucinda Riley

Stormsystern av Lucinda Riley

Författare: Lucinda Riley
Originaltitel: The Storm Sister
Översättare: Johanna Svartström
Serie: De sju systrarna, #2
Förlag: Bazar förlag (2021)
Antal sidor: 579 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ally D’Apliese är en framgångsrik seglare, som tvingas återvända till sitt barndomshem när hon får vet att hennes adoptivfar hastigt har gått bort. Efter sig lämnar han en gåta, där var och en av de sex systrarna tilldelas en ledtråd till sina rötter. Ally är inte så intresserad till en början att utforska sin, men när hon drabbas av ytterligare tragedi följer hon sin ledtråd till Norge. Där upptäcker hon en etthundra år gammal historia om en sångerska som inte bara har kopplingar till kompositören Edvard Grieg, utan också till Ally själv. Ju mer hon lär sig om den bortglömda Anna Landvik, desto närmare kommer hon sanningen om sitt eget ursprung.

Stormsystern är andra delen i serien om de sju systrarna. Turen har kommit till den nästäldsta systern, Alcyone, allmänt kallad Ally. Det är lättare att sugas in i hennes berättelse om sitt liv som tävlingsseglare och den stora kärlek hon möter i form av Theo. Det är en himlastormande romans, som tar sin ända med förskräckelse och tragedi. Kanske är det just att hon drabbas dubbelt som gör hennes berättelse mer intressant. Själva mysteriet kring deras adoptivfar börjar också förtätas, vilket gör att det finns en spänning.

Däremot kan jag inte påstå att relationen med Theo är sympatiskt skildrad i Stormsystern. Det är meningen att han ska var charmigt, gammaldags romantisk. Vad han framstår som är en kontrollerande skitstövel. Dynamiken i förhållandet skickar upp varningsraketer, men effekten det har på Ally är relativt välskildrad.

Det leder ju också indirekt fram till att Ally bestämmer sig för att söka sina rötter i Norge. Upplevelsen är att Stormsystern till viss spelar på stereotyper om Norge, men det finns ändå en viss charm. De relationer som Ally bygger med de släktingar hon finner i Norge är mycket fint skildrad.

Nutidshistorien i Stormsystern är mer jämn kvalitetsmässigt med den historiska berättelsen än i föregående bok. Läsaren förs nu med till Norge och Tyskland, sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Det är en berättelse om talang och musik, allt kopplat till Edvard Griegs mest kända verk Peer Gynt. Det är främst Annas berättelse som är intressant. När det kommer till att skilja släktens senare öde blir det lite tradigt.

Men på det hela var Stormsystern en positiv överraskning. Det ska bli spännande att ge sig i kast med bok tre.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Passar in på punkten ”en bok på minst 450 sidor” i Selma Stories Läsutmaning 2023.

Andra delar i serien

De sju systrarna (recension)

Stormsystern

Skuggsystern

Pärlsystern

Månsystern

Solsystern

Den saknade systern

Atlas

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.